Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Refoeliekoeken

Refoeliekoeken

Door: c_van_s

  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 15-03-2001

Ingrediënten 4 personen


2 liter biest, 6 plakken ontbijtkoek, 50 g krenten, 50 g rozijnen, 4 el bruine basterdsuiker, 11/2 el kaneel, 1 ei, flensjes.



Biest is de melk, die een koe geeft na het kalveren. De eerste biest is vaak wat bloederig en niet geschikt voor menselijke consumptie, maar biest van de tweede, derde of vierde keer werd vroeger vaak gebruikt voor het maken van vele lekkernijen, zoals biestcake, biestpannekoeken en biestkaas. Op de Zuidhollandse eilanden werden van biest onder andere refoelen of refoeliekoeken gebakken, een soort gevulde flensjes. Biest is lichtgeel van kleur en heeft een hoog eiwitgehalte.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Doe de biest in een pan en laat de biest op een vlamverdeler op laag vuur (brandt gauw aan namelijk) 30 min wellen. Laat de gewelde biest even rusten en giet het vervolgens door een kaasdoek. Wat overblijft heet wrongel. Laat de plakken ontbijtkoek even drogen in een warme oven en kruimel ze fijn. Was de krenten en rozijnen en laat ze goed uitlekken.

Bereidingswijze

Roer dan de wrongel, de verkruimelde ontbijtkoek, de krenten en rozijnen met de bruine basterdsuiker, de kaneel en het ei goed door elkaar.
Bak vervolgens flensjes, leg op ieder flensje een paar lepels van het biestmengsel en sla de flensjes dubbel.
Refoeliekoeken of refoelen kunnen zowel warm als koud worden gegeten.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van c_van_s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top