1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Haring

Haring

  • Nederlands, Tussendoortje
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 14-03-2001

Ingrediënten 4 personen


10 schoongemaakte nieuwe haringen, 2 uien, Bols korenwijn (corenwyn)(oude jenever dus), wittebrood.



Behalve hutspot wordt er in Leiden op 3 oktober ook haring met wittebrood gegeten, een traditie die dateert uit 1574 toen de Geuzen haring en wittebrood uitdeelden aan de uitgehongerde Leidse bevolking. Het uitdelen van wittebrood was overigens al een gebruik in de middeleeuwen. Op hoogtijdagen deelden gegoede burgers het als "rijke maaltijd" te boek staande wittebrood uit aan de armen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Leg de haringen op een schaal, maak de uien schoon, snipper ze fijn en leg de uien in een bergje bij de haringen.

Bereidingswijze

Haring wordt als volgt gegeten: pak een haring bij zijn staart, haal de vis door de fijngesneden uien en laat de hollandse nieuwe in de mond glijden.
Drink er een glas ijskoude korenwijn bij en eet er droog wittebrood bij.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van c_van_s


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van c_van_s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top