Florentijnse wijting

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.

Ovenschotel van wijting, spinazie en aardappelpuree met kaassaus.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 kg wijting (schoongemaakt, maar gebruik graten en koppen voor de bouillon), schijfje ui, schijfje wortel, schijfje citroen, foelie, 1 kg aardappelen, 1 laurierblad, 2 dl melk, nootmuskaat, peper, 2 kg spinazie, 50 gr (vloeibare braad)boter, 4 eetl (slank)room, 25 gr bloem, zout, peterselie, 100 gr geraspte (light)kaas
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Maak de bouillon, door de vis schoon te maken en de koppen en graten op te zetten met 3 dl water, ui, wortel, citroen, laurierblad, peterselie, foelie en zout. Breng dit aan de kook en laat het een half uur trekken.

Bereidingswijze

Kook de aardappelen gaar en maak een niet te vochtige puree met melk, zout en nootmuskaat.
Zeef de visbouillon en pocheer hierin de wijtingen net gaar. De bouillon mag niet gaan borrelen, maar moet wel tegen de kook aan blijven. Wanneer de vis gaar is, deze in stukken verdelen en graatjes en velletjes verwijderen. De bouillon wordt gebruikt voor de saus.
Kook de spinazie, laat deze goed uitlekken en hak eventueel de blaadjes fijn.
Verwarm de oven voor tot 250 graden.
Bekleed de rand van een licht beboterde vuurvaste schotel met aardappelpuree. Schep de spinazie in het midden en leg de stukken vis hierop.
Verhit in een pan de boter en roer er de bloem door. Laat deze eerst gaar worden (niet bruin) en giet geleidelijk aan de visbouillon erbij en blijf steeds goed roeren, boven lag vuur tot een gebonden saus is ontstaan. Voeg de room toe en de kaas. Schenk deze saus over de vis, spinazie en aardappelpuree. Zet de schotel 15-20 min in de oven tot er een mooi korstje opzit.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

antwerpen avatar
antwerpen

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten