1. Home
  2. Recepten
  3. Kroketjes met kalfszwezerik

Kroketjes met kalfszwezerik

Door: goliath

  •  , Tussendoortje
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 27-02-2001

Ingrediënten


300-400 gram kalfszwezerik
- zout
- 2,5 dl droge witte wijn, zoals chardonnay
- 1 stukje foelie
- 1 kleine gedroogde rode Spaanse peper (lombok rawit)
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes bladpeterselie
- 45 gram boter
- 40 gram bloem, gezeefd
- 1,5 dl kookroom
- zout
- witte peper uit de molen
- 1,5 eetl. truffelsnippers, uit blikje of potje
- ca. 175 gram droog kruim van witbrood of paneermeel
- 2 eieren, losgeroerd met 2 eetl. water



Naast de kalfszwezerik worden er ook truffelsnippers in de kroketjes verwerkt. Mede daardoor zijn het uitgesproken luxe creaties geworden.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Spoel de zwezerik enkele malen in ruim koud water. Laat de zwezerik 30 minuten weken in koud water waarin per liter water 1 eetlepel zout is opgelost.

Dompel de zwezerik hierna onder in ruim kokend water. Laat de zwezerik er 2 minuten in liggen. Spoel de zwezerik daarna opnieuw in ruim koud water.

Breng in een pan de wijn en 7.5 dl water aan de kook. Voeg foelie, verkruimelde Spaanse peper, tijm en bladpeterselie toe. Leg de zwezerik in het kokende vocht. Houd alles 30 minuten tegen de kook aan. Neem de zwezerik uit de pan. Laat hem uitlekken en verwijder de vliezen en andere ongerechtigheden. Snijd de zwezerik in piepkleine blokjes. Zeef het kookvocht en laat het zolang koken tot door het indampen er niet veel meer vocht dan 2.5 dl is overgebleven.

Verhit een pan met dikke bodem. Laat de boter er in smelten. Roer gezeefde bloem er door. Blijf roeren tot een egale smeu?ge massa is verkregen. Schenk het ingedampte kookvocht van de zwezerik en daarna de kookroom er onder voortdurend roeren bij. Blijf zolang roeren tot een vrij dikke saus is verkregen. Laat de saus enkele minuten zachtjes sudderen. Voeg daarna zout, peper, truffelsnippers en zwezerik toe. Schep alles goed om. Stort de massa op een grote platte schaal. Strijk alles met de bolle kant van een lepel glad. Laat de massa in ca. 2.5 uur koud worden.

Vorm 12-16 kroketjes van de massa. Rol ze door broodkruim of paneermeel, haal ze door losgeroerde eieren en wentel ze nogmaals door broodkruim of paneermeel. Beide laatste handelingen kunt u na 10-15 minuten herhalen.

Verhit de olie en wacht tot de blauwe walm er af komt. Bak de kroketten, nooit meer dan 4 tegelijk, goudbruin en knapperig. Laat ze na het bakken even op keukenpapier uitlekken.

Serveertip

Schik de kroketjes op een met een servet beklede schaal. Dien ze op als warme voorgerechten (2 stuks p.p.), appetizers of tussendoortjes.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van goliath
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top