Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Kroketjes met kalfsvlees

Kroketjes met kalfsvlees

Door: goliath

  •  , Tussendoortje
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 27-02-2001

Ingrediënten


200 gram dunne kalfslappen, in smalle repen gesneden
- 1 dl (kalfs)vleesfond, uit potje
- 1 kruidenboeketje (3 takjes bladpeterselie, 1 takje verse tijm, 1 takje bladselderij, 1 klein laurierblad, 1 stukje foelie)
- 30 gram boter
- 25 gram bloem, gezeefd
- 1 dl kookroom
- zout
- witte peper uit de molen
- snufje nootmuskaat
- 1.5 eetl. fijngehakte bladpeterselie
- enkele druppels limoen of citroensap
- 1 ei, losgeroerd met 1 eetl. water
- ca. 125 gram droog kruim van witbrood of paneermeel
- (zonnebloem)olie voor het frituren



De meest oorspronkelijke kroketten werden in ons land met resten van gebraden vlees samengesteld. Toen in de eerste helft van de 20e eeuw de banketbakkers zich ermee gingen bemoeien kwamen zij met kalfsvleeskroketten op de proppen. Ze waren verfijnder van smaak en ook wat duurder dan de gewone vleeskroketten. Dat imago hebben kalfsvleeskroketten daarna altijd behouden.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Breng vleesfond en dezelfde hoeveelheid water aan de kook. Voeg het kruidenboeketje en het vlees toe.

Houd alles 30 minuten tegen de kook aan. Neem het vlees uit de pan en laat het op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Zeef het kookvocht. Breng het aan de kook en laat het zolang indampen tot er niet meer dan 1 deciliter is overgebleven.

Verhit een pan met dikke bodem. Laat de boter er in smelten en roer de bloem er door. Blijf roeren tot een egale massa is verkregen. Schenk het ingedampte kookvocht en de kookroom er onder voortdurend roeren bij. Blijf roeren tot een vrij dikke gladde gebonden saus is verkregen. Laat de saus nog enkele minuten zachtjes sudderen.

Snijd of hak intussen het vlees in kleine stukjes. Voeg naar eigen smaak en inzicht zout, peper en nootmuskaat aan de saus toe. Schep daarna het vlees en de peterselie er door. Voeg limoen of citroensap toe. Stort alles op een groot koud bord. Strijk de massa glad met de bolle kant van een lepel. Laat alles volkomen koud worden. Trek daarvoor tenminste anderhalf uur uit.

Vorm van de massa 8-10 kroketten. Rol ze door broodkruim of paneermeel, haal ze door losgeroerd ei en wentel ze nogmaals door broodkruim of paneermeel. Herhaal beide laatste handelingen eventueel 10-15 minuten later nogmaals.

Verhit de olie tot de blauwe walm er af komt. Bak de kroketjes, niet meer dan vier tegelijk, goudbruin en knapperig.

Serveertip

Dien de kroketjes op een met een servet beklede schaal op. Geef ze samen met sneetjes licht geroosterd witbrood als warme voorgerechten (2 stuks p.p.) of dien ze op als appetizers of tussendoortjes.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van goliath
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top