Semlor, de traditionele versie

  • Scandinavisch, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 31-01-2001

Zweedse soesjes. Bron: Zweeds kookboek

Deel dit recept

Ingrediënten
De soesjes

100 gr. Boter. 300 cc Melk. 75 gr. Gist. beetje Zout. 100 cc Suiker. 1 Ei. Halve theelepel soda (laat ik achterwege, een korreltje teveel en je semla smaakt naar ammoniac, het wordt nou eenmaal traditioneel gebruikt).

De vulling (versie 1)

150 gr. Amandelspijs. 50 cc Melk. 200 cc Slagroom. Poedersuiker. Warme Melk

De vulling (versie 2)

100 gr Amandelen, gehakt. 100 cc suiker. 100 cc melk. 200 cc Slagroom. Poedersuiker. Warme Melk
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Oven op 250 graden. Mengkom. Steelpan

Voorbereiding

Smelt de boter en voeg de melk toe. Breng op 'vingerwarmte'. Meng in een kom de gist met een snufje zout en suiker en voeg dan de boter/melk substantie toe, samen met het ei. Voeg soda (evt) toe en zeef de meel beetje bij beetje toe. Goed mengen. Laat dit 10 minuten rijzen.
Kneed dan het deeg nog een beetje door. maak kleine bolletjes en leg deze op een bakblik. Laat dan goed rijzen (zo'n 30 tot 40 minuten). Evt. bestrijken met geklutst ei. Bak dan af, 5 tot 10 minuten in de oven. De semlor moeten licht en hol aanvoelen. Laat de soesjes afkoelen voordat je ze vult.

Bereidingswijze

Snijd de top van de semlor en bewaar deze. Hol het soesje uit en bewaar de kruimels.


Versie 1

Meng het opgevangen deeg, samen met de amandelspijs en melk. Verdeel dit mengsel over alle semlor. Klop de slagroom stijf (officieel zonder suiker) en spuit over de spijs. Leg het topje op de semla terug.


Versie 2

Mix het opgevangen deeg met de gehakte amandelen, suiker en melk. Klop de slagroom stijf en meng dit voorzichtig met het amandelmengsel. Vul de semlor en leg het topje er weer op.

Serveertip

Serveren op een bord met een laagje warme melk. Bestrooi met poedersuiker en denk niet aan de lijn!

Laatste reacties

Cupcakemaker avatar
Cupcakemaker 24-02-2014

Lijkt me erg lekker. Ga ik proberen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten