Rozenwijn of viooltjeswijn

  • > 120 min.
  • Geplaatst op 21-01-2001

Dit recept vereist weinig uitleg aangezien Apicius schrijft dat men 'zoveel mogelijk' rozenblaadjes moet gebruiken. Waarschijnlijk zou iedere hoeveelheid rozenblaadjes die de moderne mens uit zijn tuin weet te halen voor Apicius nog tekortschieten. Op dezelfde manier kun je ook viooltjeswijn maken. Een goedkope, oneerlijke en minderwaardige vervalsing van deze drank kan men maken door wat rozenwater met witte wijn te mengen. Een deel water op tien delen wijn. Dessertwijnen en rozijnwijnen zijn hiervoor het meest geschikt.

Deel dit recept

Ingrediënten
rozenblaadjes (of viooltjes), wijn, honing

Zorg ervoor de beste rozen te gebruiken, nadat de dauw gedroogd is.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Rijg rozenblaadjes, waarvan je het witte deel verwijderd hebt aan een draad en week er zoveel mogelijk in wijn.
Na 7 dagen haalt men de blaadjes uit de wijn en doet er nieuwe, op dezelfde manier geregen, rozenblaadjes in. Doe het een derde keer op dezelfde manier en haal de rozen eruit.
Zeef de wijn en als je hem wilt drinken voeg er dan honing aan toe, om rozenwijn te verkrijgen.
Op dezelfde manier kun je ook viooltjeswijn maken.

Serveertip

Oorspronkelijke tekst: "Rosatuum sic facies: Folia rosarum, albo sublato, lino inseris et sutilis facias, et vino quam plurimas infundes, ut septem diebus in vino sint. Post septem dies rosam de vino tollis et alias sutiles recentes si similiter et tertio facies, et rosam eximis, et vinum colas, et, cum ad bibendum voles uti, addito melle rosatum conficies. Sane custodito ut rosam a rore siccam et optimam mittas. Similiter ut supra et de violatum facies, et eodem modo melle temperabis." (Ap.4)

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten