zuurdesembrood van een moederdesem

  • Brood
  • > 120 min.

Dit is zuurdesemdeeg waar je steeds een gedeelte van gebruikt en daarna weer aanvuld.

Deel dit recept

Ingrediënten
Voor het moederdesem:
120 gr. volkorentarwemeel;
6 dl lauw water;

Voor het zuurdesem basisrecept:
600 gr. volkorenmeel;
125 gr. moederdesem;
2 theel. zeezout.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Voor de moederdesem:
Maak in een kommetje een papje van het volkoren tarwemeel en het water. Dek het kommetje af met een vochtige doek en laat het 3 dagen staan bij kamertemperatuur, roer om de 12 uur het papje wel even goed door. De bedoeling is dat door de enzymen in het meel en allerlei mikcro-organismen uit de lucht, het deeg een beetje zuur gaat ruiken.
Voeg op de vierde en vijfde dag 's morgens en 's avonds een flinke eetlepel meel toe en zoveel water dat het papje als het meel en het water zijn doorgeroerd, weer net zo dik is als daarvoor. De zesde dag is het gistingsproces zover gevorderd dat de zo ontstane moederdesem als rijsmiddel voor het maken van zuurdesembrood kan worden gebruikt. Bewaar de desem in de koelkast in een jampotje met een deksel waar gaatjes zijn geprikt. Voeg om de dag een beetje vers meel en water toe.

Bereidingswijze

Meng het meel, de desem en 3 1/4 dl lauw water in een grote kom en kneed het in een soepel deeg. Voeg tijdens het kenden nog ca 1/4 tot 1/2 dl water toe. Haal nu 125 gram van het deeg af om te bewaren als moederdesem voor de volgende keer.
Voeg het zout toe en kneed nogmaals het deeg goed door. Laat het deeg in de kom, afgedekt met een vochtige doek, op een vrij warme plaats 1 a 2 uur voorrijzen.
Daarna uitrollen in opgerold in een broodblik 2 1/2 uur laten rijzen. Zet het brood in de oven en bak het brood ca. 15 minuten op 260 graden. Daarna de oven temperen op 210 graden nog ca 30 minuten.

Serveertip

Variatie:
100 gr sesamzaad of lijnzaad of zonnepitten toevoegen

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

qwinty avatar
qwinty

Doorsturen

Home Recepten