1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Chateaubriand
  6. Chateaubriand

Chateaubriand

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 10-01-2001

Ingrediënten 12 personen


10 gr. boter
10 gr. bloem
3 1/2 dl. kalfsfond
150 gr. geklaarde boter
1 1/2 a 2 kg. filet de boeuf (middenstuk)
zout en witte peper
1 glas armagnac
*voor de saus:
3 sjalotjes
100 gr. boter
1 flinke eetlepel fijngehakte dragonblaadjes
3 1/2 dl room
zout en witte peper
*voor het opmaken van de borden:
haricot vert
12 struikjes witlof
dubbel gefrituurde aardappelen (zie het recept onder bijgerechten).



Recept voor 12 personen (maar je kunt de hoeveelheden ook aanpassen voor minder personen. Echt iets voor de Kerst.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak een roux van de boter en de bloem. Maak er met de kalfsfond een gebonden fond van. Zout en peper het vlees. Laat de geklaarde boter goed heet worden en braad daarin het vlees, aan iedere kant 7 minuten, mooi bruin.
Verwarm de armagnac in een pollepel en flambeer hiermee het vlees. Schep de brandende armagnac enkele malen over het vlees.
*De saus:
Hak de sjalotjes zeer fijn. Laat de boter in een sauspan smelten, maar niet bruinen. Laat daarin de sjalotjes en de dragon een paar minuten zweten. Giet er de gebonden fond bij en laat de massa inkoken. Sla de room er met de garde door en maak de saus op smaak met peper en zout.

Serveertip

*voor het serveren:
Snijd de filet in 24 tranches en leg er op elk warm bord twee. Geef er Witlof, Haricot vert en dubbel gefrituurde aardappelen bij.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van margrietwilma


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van margrietwilma
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top