Hete bliksem
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op 10-01-2001
Aardappel/appelstampot met gebakken ui en speklapjes.
Ingrediënten 4 personen
* 2 kilo kruimige aardappelen* 1 kilo goudreinetten
* 1.5 pond golden delicious
* zout
* peper
* boter
* melk
* 4 uien in stukjes gesneden
* 1 pakje juspoeder met uitjes
* 4 magere speklapjes.
Benodigdheden
* Schilmesje* Grote pan
* Stamper
* Koekenpan
Voorbereiding
Aardappelen en appelen schillen en in vieren snijden.
Klokhuizen enzo weghalen.
Uien pellen en in stukjes snijden.
Speklapjes kruiden naar smaak.
Bereidingswijze
In de pan doen.
Aardappelen onderin dan zoete appels en zure appels bovenop leggen.
Opzetten met weinig water en zout.
Kooktijd ongeveer 20 minuten.
In de tussentijd de speklapjes aanbakken in weinig boter en de uien erbij doen en meebakken.
Aardappels en appelen afgieten en iets van het kookvocht opvangen.
Stamp het goed door elkaar met wat melk en eventueel het kookvocht en een klontje boter.
Op smaak maken met peper en zout.
Jus maken volgens de gebruiksaanwijzing en de gebakken uien en het spekvet erbij doen.
Serveertip
Opdienen in de grote pan en op ieder bord een speklapje leggen met een beetje jus met uien.
Eet smakelijk!
Variatie:
Neem wat uitgebakken gerookt spek en roer dat erdoorheen, neem dan wel een ander soort vlees erbij.
Laatste reacties
nou mams, dit recept is er eentje die ik zelf nog uit moet gaan proberen, maar ik weet zeker dat het de 5 sterren zeker waard zal zijn. groetjes sasja