1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Oliebollen
  5. Oliebollen

Oliebollen

  • Nederlands, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 27-12-2000

Ingrediënten


750 g bloem
35 g gist
3/4 l lauwwarme melk
2 eidooiers
50 g suiker
10 g zout
40 g gesmolten roomboter
500 g gemengd, rozijnen, stukjes sukade en krenten
slaolie
poedersuiker


Verder heb je nodig


2 lepels
1 houten lepel
beslagkom


De Oliebollen van ome Jan

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Maak de gist aan met lauwwarme melk.
Voeg hieraan toe, zout, suiker, eidooiers en boter. Meng alles goed door elkaar.
Doe de bloem in een beslagkom, maak er een kuiltje in en giet het mengsel daarin.
Alles goed door elkaar roeren en dan derest van de melk er met kleine beetjes tegelijk al roerend aan toevoegen.
Sla dit alles met een houten lepel tot een mooi stevig beslag en laat het beslag, met een vochtige doek afgedekt, op een lauwwarme plaats rijzen.
Als het beslag na ongeveer 1 uur is gerezen de vulling erdoor scheppen; daarna nog even laten narijzen.

Bereidingswijze

Verhit de slaolie op de juiste temperatuur [tot er een blauwe damp afkomt] en laat dan het beslag met kleine hoeveelheden tegelijk in de olie glijden. Gebruik hiervoor twee lepels die even in het vet worden gedoopt en waarmee het beslag wordt geschept.
Bak de oliebollen rondom mooi bruin en gaar en laat ze goed uitlekken.

Serveertip

Bestrooien met poedersuiker.
Warm zijn de oliebollen het lekkerst.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kerststal


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kerststal
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top