Nissegrøt

  • Scandinavisch, Nagerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 20-12-2000

Traditionele Noorse kerstpap.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 2 dl Paprijst
  • 4 dl water
  • 1 liter volle melk
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 blanke amandel


Voor de garnering: suiker, kaneel en boter

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote pan die ook in de oven kan.

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 60°C

Bereidingswijze

Breng het water aan de kook en voeg het zout en de rijst toe. Laat het zachtjes doorkoken totdat het water geheel is opgenomen, ca 10 minuten. Voeg de melk bij en breng het weer aan de kook. Zet de pan in de voorverwarmde oven. Laat de pap een aantal uren staan.
Voeg voor het serveren de blanke amandel toe en roer het goed door, proef of er eventueel een beetje suiker bij moet.
De pap wordt geserveerd met boter, suiker en kaneel.

De gelukkige vinder van de amandel krijgt traditioneel een 'grøtgave', een varkentje van marsepein.

Serveertip

Eventuele restjes pap kan je gebruiken voor Rijstroom: de koude pap (volgende hoeveelheden zijn voor als je de helft over hebt) vermengen met 5 dl geklopte slagroom en op smaak brengen met suiker. Dit wordt geserveerd met jam (aardbeien of frambozen) of rode saus.

**Bron: gevonden op een Noorse kerst web-site, dit is een traditioneel Noors kerstavond dessert; kan herinneren dat ik het zelf ook vroeger heb gegeten. (Dit recept heb ik nog niet gemaakt)

Laatste reacties

miss-tess avatar
miss-tess 21-01-2001

ik ben zelf in noorwegen bij mij broer geweest maar dit is echt heel erg lekker voor avond en toetje!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten