EVERZWIJNFILET IN ARDENS JASJE MET VRUCHTENVULLING.
- Belgisch, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Ingrediënten 4 personen
1 everzwijnfilet (? 600g diepvries.? 8 sneden Ardense Ham (niet te dun).2 peren. 100g gedroogde en ontpitte pruimen.Snuifje kaneel.200ml wildfond (bokaal). 3 eetlepels perenlikeur (bv. Poire William). 2 eetlepels boter.Instantsausbinder.Peper en zout.
Benodigdheden
- Aluminiumfolie.
- Een braadslede.
- Een scherp mesje.
- Een houten plankje.
- Een brede pan.
Voorbereiding
- 1: Laat de filet gedurende 2 uur gedeeltelijk ontdooien op kamertemperatuur (of 5 tot 7 minuten op ontdooistand in de microgolfoven).
- Plooi open.
2: Snij de geschilde peren en de pruimen in kleine blokjes , kruid met een snuifje kaneel en laat met 2 eetlepels water gedurende 15 minuten op een zacht vuurtje sudderen.
Bereidingswijze
- 1: Leg op de braadslede een lang vel aluminiumfolie en dwars daarover nog enkele vellen die lang genoeg zijn om straks tot een papillote te plooien.
- 2: Leg de sneden Ardense ham naast elkaar op de folie, als bodem voor het vlees (ze moeten nog over het vlees geplooid kunnen worden.
- 3: Leg een dun bodempje vruchtenmoes op de bodem en schik er het vlees op. Kruid het met peper en zout.
- Verdeel er de rest van het vruchtenmoes over.
- 4: Vouw de Ardense ham over de vruchten. Als u het pakje niet volledig dicht krijgt, leg er dan nog een sneetje ham over. Prik zoveel mogelijk dicht met cocktailprikkers.
- 5: Verdeel de boter over het vlees en vouw de aluminiumfolie tot een papillote, maar laat bovenaan een 15-tal cm open.
- 6: Schuif de braadslede in de voorverwarmde oven (250?C) gedurende 10 minuten. Verminder de temperatuur tot 200 graden en laat nog 10 minuten bakken.
- Giet 1/2 dl wildfond bij het vlees en laat 10 minuten verder braden.
- 7: Giet het braadvocht voorzichtig uit de papillote in een brede pan. Doe er de rest van de wildfond en de perenlikeur bij. Laat 2 minuutjes koken en bind lichtjes met instantsausbinder.
- AFWERKING: Schuif het vlees voorzichtig op een schotel en snij in porties. Lepel er de saus rond en dien op met aardappelnootjes.
Serveertip
- Serveer met een krachtige en gecorseerde rode wijn, zoals bv. - Comte de Signargues - A.C. Cotes du Rhones-Vilages - A.C. Chateauneuf-du Pape.