Kerststol
- Nederlands, Brood
- 60-120 min.
- Geplaatst op 15-12-2000
Deze kerststol bakte mijn vader, dat was traditie bij ons thuis, 2 dagen voor de kerst. Dit recept heb ik altijd bewaard. Omdat ik dol ben op tradities. Ook ik heb dat steeds gedaan. Dus dit recept is van eigen makelei. Het is ook een familierecept.
Maar wil ik toch met u delen.
Ingrediënten 10 personen
200 gram amandelen, 100 gram gekonfijte sinaaappelschil, 250 gram blanke rozijnen, 120 gram krenten, 100 gram sucade, 1 borrelglas rum, 300 gram bloem, 60 gram verse gist, 1/4 theelepel zout, 2 zakjes vanille suiker, 2 eieren, 250 gram boter, 1 dl melk, 100 gram amandelspijs, 30 gram poedersuiker, 1 citroen.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 664,81 kcal |
Koolhydraten | 63,09 g |
Eiwitten | 16,97 g |
Vetten | 36,30 g |
Bereidingswijze
De amandelen en geconfijte sinaasapelschil grofhakken en samen met de rozijnen, krenten en sucade met de rum in een kom vermengen. Afgedekt 1 nacht laten staan. De bloem met de opgeloste verse gist, zout en vanillesuiker in een kom mengen. Een ei, 150 gram zachte boter en de lauwwarme melk toevoegen en met de handen goed kneden. Een half uur laten rusten. Dan verder met de hand kneden tot een soepel, elastisch deeg ontstaat. Afgedekt met een vochtige doek op een lauwwarme plaats 45 minuten laten rijzen. De amandelspijs met een 1/2 ei, 1 eetlepel van de poedersuiker en de geraspte schil van de citroen vermengen en in de koelkast leggen. Het deeg nog eens goed kneden en de vruchtenmassa er met de handen goed doorkneden. Het deeg telkens flink uitdrukken en omvouwen, anders blijven de vruchten aan de buitenkant zitten. Het deeg tot een rechthoekige lap van 20 bij 30 cm uitrollen. De spijs in een grote rol over de lengte van het deeg leggen en iets plat drukken. Een derde deel van de deeglap over de spijs leggen zodat de typische stolvorm ontstaat en goed aandrukken. De stol op een ingevet bakblik leggen. De stol afdekken met een vochtige doek en nog 1 uur laten rijzen. In het midden van een warme oven schuiven en in 60 minuten gaar en lichtbruin bakken op 180 graden. De rest van de boter zacht roeren en de stol er af en toe tijdens het bakken mee bestrijken.
Serveertip
De kerststol uit de oven op een taartrooster laten koelen en met poedersuiker bestrooien.
Laatste reacties
Ik heb hem afgelopen zondag gemaakt hier in Canada en ik moet zeggen de smaak is voortreffelijk. Ik had de amandelspijs al een paar dagen eerder gemaakt. Ik zal een foto uploaden. Dank je wel voor het recept.
Leuk, een familierecept. Dank je wel, ik neem hem mee. Groetjes, Laura
Voor dit jaar heb ik al een kerststol maar dit lekkere recept ga ik voor mijn volgende stol bewaren. Zelf heb ik ook een recept hiervoor maar die is heel anders. Bedankt, Margrit
Hoi, ik neem dit recept heel graag mee. Dan kan mijn dochter ook een keer kerststol eten (zij heeft koemelkallergie). Bedankt vast. Groetjes Wendy
Mooi recept, ga het dit jaar nog proberen! Hoop dat het net zo lekker is als ik denk. Groetjes, Henny
Meteen maar in mijn kookboek gezet, voordat het weer zoek raakt.
Wat een geweldig recept Jan. Neem het graag mee. Dank je wel ! Liefs Willeke.
1625 keer gelezen Pa en een miniem aantal opmerkingen, maar wel een topper dus !!!
ik ben gek op familierecepten Jan en neem je Kerststol mee. Deze kerst zal ik hem niet meer bakken maar zeker na de kerst, dan smaakt ie ook nog lekker wat mij betreft. Leuk dat je het recept met ons wil delen. Dank je wel en nogmaals fijne kerstdagen! Anne
Jan ik heb nog nooit brood gebakken, ja wel is zo pak???? Maar deze ga ik proberen en als het mijn niet lukt:-))) Roep ik je en laat hem jou voor mijn bakken. Liefs ook voor Riet