Kerststol

  • Nederlands, Brood
  • 60-120 min.
  • Kerststol

    Kerststol

    Kerststol

Deze kerststol bakte mijn vader, dat was traditie bij ons thuis, 2 dagen voor de kerst. Dit recept heb ik altijd bewaard. Omdat ik dol ben op tradities. Ook ik heb dat steeds gedaan. Dus dit recept is van eigen makelei. Het is ook een familierecept.
Maar wil ik toch met u delen.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
200 gram amandelen, 100 gram gekonfijte sinaaappelschil, 250 gram blanke rozijnen, 120 gram krenten, 100 gram sucade, 1 borrelglas rum, 300 gram bloem, 60 gram verse gist, 1/4 theelepel zout, 2 zakjes vanille suiker, 2 eieren, 250 gram boter, 1 dl melk, 100 gram amandelspijs, 30 gram poedersuiker, 1 citroen.
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 664,81 kcal
Koolhydraten 63,09 g
Eiwitten 16,97 g
Vetten 36,30 g

Bereidingswijze

De amandelen en geconfijte sinaasapelschil grofhakken en samen met de rozijnen, krenten en sucade met de rum in een kom vermengen. Afgedekt 1 nacht laten staan. De bloem met de opgeloste verse gist, zout en vanillesuiker in een kom mengen. Een ei, 150 gram zachte boter en de lauwwarme melk toevoegen en met de handen goed kneden. Een half uur laten rusten. Dan verder met de hand kneden tot een soepel, elastisch deeg ontstaat. Afgedekt met een vochtige doek op een lauwwarme plaats 45 minuten laten rijzen. De amandelspijs met een 1/2 ei, 1 eetlepel van de poedersuiker en de geraspte schil van de citroen vermengen en in de koelkast leggen. Het deeg nog eens goed kneden en de vruchtenmassa er met de handen goed doorkneden. Het deeg telkens flink uitdrukken en omvouwen, anders blijven de vruchten aan de buitenkant zitten. Het deeg tot een rechthoekige lap van 20 bij 30 cm uitrollen. De spijs in een grote rol over de lengte van het deeg leggen en iets plat drukken. Een derde deel van de deeglap over de spijs leggen zodat de typische stolvorm ontstaat en goed aandrukken. De stol op een ingevet bakblik leggen. De stol afdekken met een vochtige doek en nog 1 uur laten rijzen. In het midden van een warme oven schuiven en in 60 minuten gaar en lichtbruin bakken op 180 graden. De rest van de boter zacht roeren en de stol er af en toe tijdens het bakken mee bestrijken.

Serveertip

De kerststol uit de oven op een taartrooster laten koelen en met poedersuiker bestrooien.

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

jpjvdberg avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten