Voor de pie: 3 el zachte boter, 2 el suiker, 1 mespuntje zout, 1 ei, 1 el koude melk en 160 gr bloem.
Voor de vulling: 2 grote zoete aardappelen gaar gekookt, 50 gr licht bruine basterdsuiker,1 ei romig geslagen, 1 el room, 1 el zachte boter, 1 zakje vanillesuiker, 1 mespuntje zout, 1 mespuntje kaneel, 1 mespuntje nootmuskaat en 1 mespuntje speculaaskruiden.
Voor de topping: 180 gr suiker, 150 gr stroop, 2 eieren, 1 1/2 el gesmolten boter, 4 zakjes vanillesuiker, 1 tl kaneel, 1 mespuntje zout, 100 gr gehakte pecanoten, 10 halve gepelde picanoten voor de garnering.
Oven en een ronde bak blik.
Taart met noten en zoete aardappelen.
Piedeeg: klop de boter, suiker en het zout tot een luchtige massa. Klop het ei erdoor en daarne de melk. Het geheel ongeveer 12 minuten door elkaar kloppen. Meng de bloem er snel doorheen. Kneed het deeg tot een ronde vorm van - 7 cm doorsnee en 1 1/2 cm dik. Laat dit minimaal 3 uur rusten gewikkeld in plasticfolie in de koelkast.
Voor de vulling: Sla het ei romig. Voeg hierna de basterdsuiker, boter, vanillesuiker, zout, kaneel, nootmuskaat en de speculaaskruiden aan toe. Meng dit goed en klop er tenslotte de room doorheen (op halve snelheid en niet langer dan 2 minuten).
Voor de topping: Klop de suiker, stroop, eieren, boter, vanillesuiker, kaneel en zout in ongeveer 1 minuut luchtig door elkaar. Voeg hieraan de gehakte pecanoten aan toe.
Rol het deeg op een met bloem bestoven koude ondergrond uit ter grootte van een bakblik.
Vet het bakblik in en leg hierop het deeg.
Druk het deeg zachtjes aan en leg hierop het zoete aardappelmengsel.
Giet de topping hier overheen en prik gelijkmatig met een vork gaatjes in de bodem.
Verwarm de oven voor,
Bak de taart op 140 graden in ongeveer 105 minuten gaar.
Garneer de taart met de noten.
Serveer met slagroom en een bakje Cajun koffie ( zie recept Cafe Brulot).