appelplaatkoek

  • Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 07-12-2000

Veel visite? Dan is dit makkelijk en lekker.

Deel dit recept

Ingrediënten 15 personen
Voor de bodem: 250 gr. bloem, 75 gr. bruine basterd suiker, 1 theel. kaneel, mespunt zout, 150 gr. koude boter, boter en bloem voor de vorm.
Voor de vulling: 1/2 pak cakemix, 3 eieren, 200 gr. boter, 1/2 dl. melk, 2 theel. citroenrasp (potje), 1 1/2 kg. appels, 4 eetl. witte basterdsuiker, 2 theel. kaneel.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
bakblik of braadslee van 30x40 cm.

Bereidingswijze

Doe de bloem, de basterdsuiker, de kaneel en het zout voor de bodem in de foodprocessor en laat kort draaien. Voeg dan in blokjes verdeelde koude boter toe en laat de machine niet langer dan 10 tellen draaien. Voeg 2 tot 3 eetlepels koud water toe en laat zo kort mogelijk draaien tot het deeg gaat samenhangen of kneed het deeg kort met de hand. Bestrijk de vorm met boter en bestrooi met bloem. Rol het deeg uit tot een dunne lap en druk die goed uit tot in de hoeken van de vorm.Prik de deegbodem met een vork in en zet in de koelkast. Schil de appels en snijdt ze elk in 8 parten. Verwarm de oven voor op 180 gr. Maak het cakebeslag (voor 1 cake) volgens de aanwijzingen op het pak. Schep het cakebeslag op het deeglaagje in de vorm en strijk de bovenkant glad. Steek de appelparten met de punt naar boven dicht op elkaar in het cakebeslag. Roer de basterdsuiker en de kaneel door elkaar en strooi over de appels. Zet de vorm 40 tot 50 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de koek gaar en goudbruin is. Laat afkoelen en snijdt in rechthoeken.

Tips:
Een minder grote plaatkoek maak je door de helft van de ingredienten te gebruiken in een vorm van 20x30

voor een lekker frisse smaak kunt je de appelparten voor ze op het cakebeslag gaan, royaal met citroensap bedruppelen.

Op de bakplaat bakken met bakpapier en dan 1 1/2 keer de bodem maken. Op deze manier wordt de plaatkoek groter.

Serveertip

Ook lekker als nagerecht (warm) met kaneel ijs.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten