Speenvarken Uit De Oven

  • Frans, Feestmaaltijd
  • > 120 min.

Voor speciale gelegenheden zoals bruiloft,kerst enz.
Ook heb ik dit recept gemaakt op verzoek van"Mauritsenole".Graag gedaan.

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
-1 speenvarken 6 a 8 kilo.
-2 kilo kalfsgehakt als opvulling voor de buikholte,mengen met;
-2 uien,fijngepureerd.
-1 rode paprika,in kleine blokjes.
-4 teentjes uitgeperste knoflook.
-1 klein blikje'verse'groene peperkorrels 'Royal Mail'.
-2 eetl.gekneusde verse thijm.
-1 eetl.gekneusde verse rozemarijn.
-1 eetl.fijngesneden basilicum.
-8 zongedroogde tomaten.
-4 sneetjes broodkruim.
-4 eieren,plus 2 dooiers.
-1 glas rode wijn.
-1 eetl.paprikapoeder.
-1 klein blikje tomatenpuree.
-1 eetl.zeezout.
-veel peper uit de molen,liefst meerdere kleuren.
-meng om het varken mee in te strijken;
-1 dl.honing.
-1 dl.Balsamico-azijn.
-2 dl.olie.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
-keukenmachine om de verschillende grondstoffen fijn/klein te maken.
-grote braadslede/plaat waar het varken in past.
-stukje alu-folie,waar je de bek van 't varken mee afdekt tegen al te grote hitte,zodat de snuit niet verbrand.
-blokken hout/steen bekleed met alu-folie om 't varken op z'n plek te houden.Met name de kop en kinnebak moet ondersteund worden.
-een kerntemperatuurmeter is wel heel makkelijk.

Voorbereiding

-verwarm de oven op 180 graden.
-leg alle materialen/gereedschappen van te voren klaar zodat ze direkt beschikbaar zijn,messen,planken,pikeernaald,knoflookknijper enz.
-controleer het varken op onrechtmatigheden en pas het event.aan.
-bereid het opvulgehakt voor.
-bereid het instrijkmiddel voor.
-maak de bakplaat/braadslee in orde.
-bekleed de blokken hout/steen met alu-folie.
-leg een pikeernaald pikeertouw klaar.

Bereidingswijze

-vul de buik van het varken op met het
voorbereide opvulgehakt.
-maak de buik van het varken dicht mbv.de pikeernaald en draad.
-strijk het varken volledig in met het strijkmiddel,laat het opdrogen en herhaal het na en half uur nog eens.
-plaats het varken op/in de braadslede en ondersteun het met de beklede blokken hout/steen.
-plaats het in de voorverwarmde oven voor ong.4 uur.
-als de kerntemperatuur van 80 graden bereikt is is het varken klaar voor gebruik.
-de kerntemperatuur kun je meten door een staafthermometer in het varken te steken en het regelmatig te controleren op verschillende plekken,vooral de opgevulde buik is belangrijk,dit moet absoluut de goede temp.hebben.

Serveertip

-met de'rode kool van Luigi',de 'gegratineerde witlof'en'aardappelen gratin'.
Wil je nog meer,ja dat kan,steek met een scherp mes hier en daar een gat in het vlees en vul dit gat op met knoflook,kruiden oid.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

kokenmetluigi avatar
kokenmetluigi

Doorsturen

Home Recepten