1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Gebraden Reerug

Gebraden Reerug

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 05-12-2000

Ingrediënten 6 personen


1 reerug van - 1? kg [reezadel]
zout, peper
50 g boter of margarine
2-3 el olijfolie
2 el cognac
1 tl rode bessen gelei
3-4 dl wild-of kalfsfond [pot a 4 dl]
1 dl creme fraiche
1-2 tl fijngesneden dragon

Rode bessengelei
De gelei is te koop bij delicatessenwinkels en bij sommige supermarkten. Kunt u geen rode bessengelei vinden, gebruik dan bessen-of aardbeienjam die u even verwarmt en vervolgens zeeft.


Verder heb je nodig


Braadslede of grote braadpan


Ronduit prachtig, zo`n mooie gebraden reerug.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Stap 1

Verwarm de oven voor op 225 graden celsius.
Snij met de punt van een uitbeenmes of ander scherp mes het vlees een beetje los van het middenbot, zodat het overal gelijkmatig kan garen. Bestrooi de reerug met zout en peper.
Verhit de boter met de olie in de braadslede of braadpan en bak hierin de reerug rondom bruin. Zet de reerug in de oven en bak hem nog 15-20 min. tot hij mooi rose is.

Stap 2

Neem het vlees uit de braadslede en bewaar het op een warme plaats. Schenk het grootste deel van het vet uit de braadslede en schenk de cognac erin. Roer op zacht vuur de aanbaksels los. Voeg dan de rode bessengelei en de fond toe en laat dit tot de helft inkoken. Roer de creme fraiche erdoor en laat weer inkoken, tot de saus een mooie dikte heeft. Breng op smaak met zout, peper en dragon.

Stap 3

Snij de filets van het bot en snij ze daarna in schuineplakken.

Bereidingswijze

Gebakken kweeperen.

Schil 3-4 grote kweeperen en snij elke peer in 6 partjes. Kook de parten - 10 min. in ruim kokend water. Laat ze goed uitlekken. Verhit 50 g boter, voeg 1-2 el acaciahoning, 1 tl sechuanpeper en 2 kruidnagelen toe en daarna de kweeperen. Bak ze - 10 min. en keer ze regelmatig.

Kweeperen:
U kunt ze in deze periode kopen bij een goed gesorteerde groenteman. Deze vruchten, afkomstig van een lage struik, hebben een vorm die het midden houdt tussen een appel en een peer. Ze kunnen niet zo uit de hand gegeten worden. Pas na een warme bereiding zijn ze erg lekker. De smaak is licht en combineert heel goed met wild. Kweeperen kunt u eventueel vervangen door appels of peren. Deze hoeft u niet voot te koken, ze kunnen direct in de boter verhit worden.

Serveertip

Serveer het vlees met de saus en gebakken kweeperen.

Wijntip:
Bij de intense smaak van ree past karaktervolle rode wijn, zoals Merlot, of een wijn van de syrahdruif.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kerststal


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kerststal
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top