Iskender-Kebab

  • Turks, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 28-11-2000

Deze Kebab is genoemd naar de restaurateur die, naar men zegt, het recept heeft uitgevonden. Het is een populair gerecht dat veel in Turkse restaurants wordt geserveerd.


Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

  • ca. 500 g lamsvlees (zonder bot)
  • 1 middelgrote ui,geraspt
  • 4-6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel verse tijm, fijngehakt
  • zout en peper naar smaak
  • 1/2 liter yoghurt
  • 2 tenen knoflook, uit de knijper
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 1 blik (400 g ) fijngehakte tomaten
  • 6 eetlepels boter
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • een snufje cayennepeper
  • 4 verse pitabroodjes

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Snijd alle randjes vet van het vlees. Snijd het vlees in dobbelstenen (2 bij 2 cm)

Meng de geraspte ui, 2 eetlepels olijfolie, het citroensap, zout en peper en de tijm in een flinke kom goed door elkaar. Roer de blokjes vlees door deze marinade en zet de kom afgedekt enkele uren in de koelkast.

Roer 1 uitgeknepen teen knoflook door de yoghurt.

Maak de tomatensaus: Verhit 2 lepels olijfolie in een pan, fruit hierin de fijngehakte ui en de andere uitgeknepen teen knoflook en voeg na enkele minuten de tomaten met het vocht toe. Voeg ook zout en peper toe en laat de saus een klein half uur zachtjes pruttelen.

Smelt in een steelpan de boter en roer hier het paprikapoeder en een snuf cayennepeper doorheen. Zet het pannetje met gesmolten boter even appart.

Prik de blokjes gemarineerd vlees op 4 spiezen. Grill het vlees bij voorkeur op een houtskoolvuur of anders onder de grill. Je kunt het vlees ook snel dichtschroeien in 2 eetlepels hete olijfolie in een koekepan. Hoe je het vlees ook gaart, zorg er welvoor dat de binnenkant sappig en lichtroze blijft.

Verwarm de pitabroodjes in de oven en snijd ze open. Besmeer de binnenkant van ieder broodje met wat gesmolten boter, lepel er vervolgens ook wat tomatensaus in en wat yoghurt. Haal het vlees van de spiezen en stop de stukjes vlees in de pitabroodjes. Bovenop nog een lepel yoghurt en de rest van de gesmolten boter.

Zo warm mogelijk serveren.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Berkant78 avatar
Berkant78 31-08-2011

Dit ziet er wel lekker uit maar is zeker niet de Iskender zoals die gemaakt hoort te worden.

bezemsteeltje avatar
bezemsteeltje 05-07-2010

Neem je recept mee.Groetjes,Lut.

dickvanmersbergen avatar
dickvanmersbergen 09-03-2009

Iskender is perzisch voor Alexander de Grote en dat was geen restauranthouder ;-) Over het algemeen serveert men dit op een bord in lagen: brood-yoghurt-tomatensaus-vlees-verse tomaat, dus niet in een pita.

fransbrouwers avatar
fransbrouwers 01-04-2003

Dit ga ik eens proberen. Lijkt me lekker. Groetjes vanuit een koud Westerhoven, Franske

michieldb5 avatar
michieldb5 27-11-2001

heerlijk is het enige wat ik er van kan zeggen.

alainna avatar
alainna 14-02-2001

Dit gerecht is echt wel lekker, ik heb er echt van genoten. Groetjes alainna

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten