1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Bommel: Roompate

Bommel: Roompate

  • , Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 27-11-2000

Ingrediënten 4 personen


500 g kippenlevers, melk, 1 el boter, 2 el kleine spekblokjes, zout, cayennepeper, tijmpoeder, dragon, 3 el cognac, 3 el madeira, 1/8 l slagroom, druiven uit blik, toast, boter


Verder heb je nodig


Aluminiumfolie, olie


* La terrine 'bonne mine' *Verrukkelijk voorgerecht uit het 'Diner d'apres Annemarie Doddel', dat verder bestaat uit Notensoep, Varkenslapjes a l'orange en Chocolademousse. Met wijnadvies.Bron: De keuken op Slot Bommelstein

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Bereidingstijd is exclusief het weken van de levertjes en afkoel- en opstijftijd.

Bereidingswijze

Was de kippenlevertjes zorgvuldig en zet ze een uurtje in melk. Laat ze hierna goed uitlekken.Smelt 1 el boter in een koekenpan en voeg er de spekblokjes aan toe. Laat deze onder voortdurend omscheppen knappend bruin worden. Voeg hierna de kippenlevers toe en laat deze ruim 5 minuten onder goed roeren doorbakken. Voeg zout, cayennepeper, tijmpoeder en dragon naar smaak toe. Schenk de cognac en madeira in de pan en laat dit alles op hoog vuur even doorbakken. Schep de levertjes met het stoofvocht uit de pan.Draai de lever door een molen of gebruik er de staafmixer voor. Klop de slagroom stijf. Meng de room voorzichtig door de levermassa. Proef of er nog kruiderij bij moet. De mousse mag best pittig van smaak zijn.Strijk olie op een stuk aluminiumfolie. Stort de pate op de folie en vorm er een rol van. Laat de pate eerst buiten de koelkast en vervolgens in de koelkast koud worden.Snijd met een warm mes plakken van de roompate. Leg per persoon een plak op een bordje. Verwarm druiven uit blik zonder sap en leg deze naast de pate.Geef er toast en boter bij.

Serveertip

Wijnadvies: Chateau OlivierBij een passend gezelschap en een passend gerecht - als deze roompate - verrast heer Bommel zijn gasten soms op een blanke wijn met zijn naam: Chateau Olivier. Naam en etiket zijn geen bedenksels van slimme superkooplui, maar bestaan echt. De wijn komt van een ietwat vervallen kasteel bezuiden Bordeaux. Het ligt in het Graves-district dat velen alleen kennen via zijn matigste witte wijn, Graves Superieur ('Dropjeswater, Bobbels!' aldus kapitein Wal Rus). In het district worden echter ook droge witte wijnen gemaakt, waaronder die van Chateau Olivier: fijn geurend en elegant van smaak.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van olliebbommel


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van olliebbommel
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top