Zeeduivelhammetjes van Urk in rozemarijnboter

  • Voorgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 20-11-2000

Niet echt een Urks gerecht, maar vanwege de naam hoort het toch op deze pagina thuis.
Heerlijk voorgerecht dat er schitterend uitziet.
Het wordt geserveerd met knoflook'bitterballen' op gefrituurde spaghettislierten.
Enige kookvaardigheid en handigheid is vereist.
Met wijnadvies.
Recept van Jonnie Boer van De Librije, Zwolle.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
40 g risottorijst, kippenbouillon, 2 teentjes gerookte knoflook (fijngesneden), 30 g boter, 20 g geraspte oude kaas, 2 blaadjes witte gelatine, zout, peper, 1 losgeklopt eiwit, 1 verkruimelde beschuit, frituurolie, 8 spaghettislierten, 4 zeeduivelmootjes a 100 g met bot/graat, 1 takje rozemarijn, 1/2 dl droge witte wijn, 1/2 (rode of oranje) paprika in blokjes
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Bereidingstijd is exclusief wachttijd.

Bereidingswijze

Bereid de risotto volgens gebruiksaanwijzing in de kippenbouillon.
Bak de knoflook 3-4 minuten in 15 g boter. Roer de gare rijst en de kaas erdoor.
Week de gelatine ca. 15 minuten in ruim koud water en los de uitgeknepen gelatine op in het warme rijstmengsel. Breng op smaak met zout en peper. Stort het mengsel in een lage schaal en laat het in de koelkast ongeveer 2 uren opstijven.
Rol van het mengsel 8 bitterballen. Haal deze door het eiwit en rol ze daarna door het beschuitkruim.
Verhit de frituurolie tot 180 graden en bak hierin de bitterballen goudbruin.
Frituur ook de spaghettislierten krokant in de hete olie.
Bak de zeeduivel 4-12 minuten (afhankelijk van de dikte) in 15 g boter samen met de rozemarijn. Haal de vis uit de pan en bestrooi hem dan met zout en peper.
Schenk de wijn bij het achtergebleven braadvet en roer de aanbaksels in de pan los.
Rijg de bitterballen aan de spaghettislierten, prik ze in de zeeduivelhammetjes. Schenk de saus eromheen en garneer rondom met piepkleine blokjes paprika.

Serveertip

Wijnadvies: Een vette, romige Chardonnay.

Laatste reacties

mauritsenole92 avatar
mauritsenole92 16-06-2001

hallo geliefden, ik neem deze mee ! Dat ik hem niet eerder ontdekt had.....schande !! Ik zet hem er bij mauritsenole op, want hij ik vind dat hij daar beter past dan op C_van_S, in ieder geval bedankt en ik ga het zeker maken, lijkt me heerlijk ! Carla

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten