1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Broodkuikentjes.

Broodkuikentjes.

  • Nederlands, Brood
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 16-11-2000

Ingrediënten 2 personen


250 gram patentbloem,15 gram gidt,1 dl lauwwarm water,40 gram suiker,40 gram zachte boter,1 theelepel zout,8 gekookte niet gepelde eieren,1/2 theelepel olie, 1 klein ei,rozijnen, sesamzaad.


Verder heb je nodig


Het is nog veel te vroeg voor dit recept, maar ik ben mijn kookfolders aan het opruimen.


Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Spoel de deegkom om met warm water. Droog de kom om en zeef er de bloem in. Zet van de bloem 3 eetlepels apart. Roer de gist in een kleine kom vloeibaar met de helft van de melk. Houd 2 eetlepels melk achter. Doe de rest van de melk met de suiker en de boter bij de opgeloste gist. Maak midenin een kuiltje en schenk daar de melk met gist in. Meng de inhoud van de kom door elkaar. Kneed het mengsel,onder toevoeging van de rest van de melk en het zout, tot een glad en veerkrachtig deeg ontstaat dat niet meer aan de wand van de kom of aan de vingers kleeft. Dek de kom af met een natgemaakte doek en laat het deeg op een warme, niet tochtige plaats ongeveer 1 uur rijzen tot het dubbele van de oorspronkelijke hoeveelheid. Bestuif een deel van het werkvlak met wat van de apart gezette bloem en strooi ook wat bloem op hetcdeeg. Kneed het deeg met de handen zeer goed door tot het deegblazen gaat vertonen. Verdeel het deeg in 2 porties. Vorm daarvan stukken van ongeveer 15 cm. lengte en 8 cm hoogte. Duw in het deeg even onder in het midden kuiltjes. Leg daar de eieren in. Vorm het deeg zo bij, dat de kop en staart worden gevormd en knip daarin de kammetje en de staartveertjes. Maak de deegdiertjes met het pannekoekmes los van het werkvlak. Bestrijk een deel van de bakplaat dun met olie en leg daar de kuikens, op enige afstand van elkaar, op. Laat het deeg op de lauwwarme plaats nog 20 minuten narijzen. Verwarm de oven 10 miunten voor. Klop het ei met 1 eetlepel lauwwarm water, 2 druppels olie en een paar korrels zout. Bestrijk de deegdiertjes met ei. Druk een "oog" op de goede plaats in het deeg en bestrooi dat met sesamzaadjes. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat het deeg gaar en mooi van kleur worden. Controleer na ongeveer 25 minuten of de broodjes gaar zijn.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jpjvdberg


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jpjvdberg
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top