40 g boter of margarine
1 ui fijngesneden
800 g witlof, in stukjes
1 kleine wortel, in plakjes
2 stengels bleekselderij, in plakjes
1 prei . in dunne ringen
1? l kippebouillon [van tablet]
Voor het serveren
1? dl slagroom
zout, peper
100 g mager ontbijtspek, in dunne reepjes
1 struikje witlof, blaadjes in de lengte in lange dunne repen gesneden
4 el fijngesneden bieslook
Pan
mes
zeef
koekenpan
Een Sjieke Soep
De groenten klein snijden en wassen.
Verhit de boter en bak hierin de ui, witlof, wortel, bleekselderij en prei - 10 minuten.
Schenk de bouillon erbij, breng alles aan de kook en laat de soep - 30 minuten op zacht vuur koken. Pureer de soep en zeef hem.
Laat de soep afkoelen en vries hem in, verpakt in een diepvriesdoos.
Laat de soep 1 nacht in de koelkast ontdooien. Breng de soep aan de kook, voeg de slagroom toe en verwarm alles goed. Breng op smaak met zout en peper. Bak het ontbijtspek in 5-10 min. krokant in een droge
koekenpan. Voeg de lange reepjes witlof toe en bak ze 2-3 min. mee. Schep de soep in borden en verdeel het witlofmengsel erover.
Garneer de soep royaal met bieslook.
jodocus 07-01-2001
hoi Jenny, ik heb je witlofsoep met de kerstdagen gemaakt en het was heerlijk. Heel apart is die wat bittere witlofsmaak op de achtergrond.
Vandaag heb ik hem weer gemaakt maar heb er nu op het laatst spekjes en champignons door gedaan, het bleef een verrukkelijke soep.
Grote klasse.
bertus