Franse tomatentaart van Guylaine

  • Frans, Voorgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 12-11-2000
  • Franse tomatentaart van Guylaine

    Franse tomatentaart van Guylaine

    Franse tomatentaart van Guylaine

  • Franse tomatentaart van Guylaine

    Franse tomatentaart van Guylaine

    Franse tomatentaart van Guylaine



"Tarte aux tomates". Dit is mijn allerliefste en meest klaargemaakte recept, gemakkelijk, snel klaar, ziet er heel wat uit en is superlekker. Het recept ervan heb ik afgetroggeld en uiteindelijk, na ons derde bezoek, losgekregen van Guylaine D'Hiver (bijna een naamgenoot) sympathieke gastvrouw van een "Chambre d'Hotes" in het kleine dorpje Ourdeaux in het Zuid-Oosten van de Creuse, een paradijs voor hengelaars en natuurliefhebbers.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 rol bladerdeeg - 6-8 stevige rijpe tomaten (liefst trostomaten) - scherpe Dijonmosterd (of rode Provencaalse mosterd met paprika) -
200 gr Gruyere (of Comtekaas) - gedroogde provencaalse kruiden - pittige olijfolie voor pizza's
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
een pizzavorm met antikleeflaag en gaatjes - een kaasrasp

Voorbereiding

Ontrol het deeg en leg het in de vorm. Snijd de ongepelde tomaten in schijven van een dikke centimeter, maar gooi het bovenste en onderste laagje weg. Rasp de Gruyerekaas. Verwarm de oven voor op 200? C.

Bereidingswijze

Strijk een dun laagje mosterd over de deegbodem. Bedek dit los met een flinke laag geraspte Gruyere of Comte. Leg daarop in een laag de tomatenschijven en zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk tegen elkaar aanpassen. Bestrooi met peper, zout en Provencaalse kruiden. Bedruppel naar smaak met pikante olijfolie. Schuif de taart op de onderste richel in de oven op stand onder- en bovenwarmte en laat in 30-35 minuten of meer indien nodig gaar en krokant bakken.

Serveertip

Schuif de taart op een platte serveerschotel, snij ze in vieren met een scherp mes en serveer meteen. Zaaaaaalig !!!!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

martien22 avatar
martien22 13-06-2016

Ik ga hem binnenkort maken. Aan de reacties te zien komt het wel goed.

Sybyle avatar
Sybyle 18-09-2014

Een heerlijk eenvoudig recept. Met weinig maar eerlijke ingrediënten zoiets lekkers op tafel te toveren, vind ik altijd een kunst apart. Het was echt TOP!!

asperge76 avatar
asperge76 26-10-2013

Een eenvoudige taart, maar zeker lekker. De mosterd proefden we niet terug dus die doen we de volgende keer wat dikker. Bedankt!

onceinalifetime avatar
onceinalifetime 15-07-2012

Gegeten bij goede vrienden. Heerlijk!!! Deze houden we er in. Grtz., Peter.

lieredomdrij avatar
lieredomdrij 10-04-2012

Dit klinkt inderdaad heel erg lekker en is de kunst van de eenvoud, dank je wel, Roger

Frank_Dissel avatar
Frank_Dissel 09-04-2012

Hij was top. Bedankt!

susan56 avatar
susan56 30-10-2011

Hallo, ik heb gisteren je tomatentaart gemaakt en hij was heerlijk, ik heb de bodem wel (met veel ingeprikte gaatjes) een kwartiertje voorgebakken en in een gewone quicheschaal, ook heb ik de temperatuur wat hoger gezet maar dat verschilt natuurlijk per oven.Bedankt voor dit lekkere recept, ik ga het zeker nog eens maken en koop dan eerst zo`n pizzavorm. Fijne zondag verder, groetjes Susan

rejdejonge avatar
rejdejonge 23-08-2011

Voor alle mensen die de bodem niet krokant krijgen : haal die pizzavorm zoals in het recept staat. Voor een paar euro heb je er al 1, en je zult zien dat de taart perfect uit de oven komt. Geweldig recept dit!

mouse63 avatar
mouse63 17-08-2011

vraag aan magdas: thx voor de tip - doch hoelang zet je de gevulde taart (na het afbakken) dan nog in de oven? Ik neem aan dat het dan geen 30-35 min meer mag. Bedankt

magdas avatar
magdas 11-07-2011

Dit recept stond al een poosje in mijn kookboek, maar vandaag pas voor het eerst gemaakt. Heerlijk, de smaken kloppen allemaal perfect bij elkaar. Man en ik hebben hem vanavond helemaal opgegeten, met wat sla en een spiesje van de bbq. De bladerdeegbodem heb ik vooraf met een steunvulling gebakken, 20 minuten in een hetelucht oven van 220 graden. Daardoor hadden we een heerlijk krokante bodem.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten