Tajine van lamssvlees met pruimen en amandelen

  • Marokkaans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 11-11-2000



Alle gerechten die in deze speciale aardewerken stoofpot worden bereid, worden "tajine" genoemd. Er zijn talloze variaties op dit gerecht mogelijk, maar dit recept van mijn vriendin Farida, staat bij ons wel favoriet.

Deel dit recept

Ingrediënten 5 personen
2 uien - 2 teentjes knoflook - 4 rijpe tomaten - 150 gr gedroogde pruimen - 1 rode paprika - 1 groene paprika - 1200 gr lamsvlees van de schouder (gewicht zonder been) - 1 dl olijfolie - 1 dl kippenbouillon (vers of van geconcentreerde kippenfond van Garde d'Or, zie mijn favoriete produktrecensie) - 1 kruidentuiltje - zout - 100 gr gepelde amandelen.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
tajine of aardewerken pot met deksel - braadpan - knoflookpers - zeef - koekenpan met antikleeflaag.

Voorbereiding

Schil de uien en snipper ze fijn. Pel de knoflook. Pel de tomaten. Zet de pruimen in een kom met lauw water om te weken. Was de paprika's en verwijder steel en zaadlijsten. Snijd de paprika's in niet te kleine stukken. Snijd het lamsvlees in stukken van circa 3 cm.

Bereidingswijze

Zet de tajine op het vuur (gebruik een warmteverdeler indien u op gas kookt), giet de helft van de olie erin en laat deze heet worden. Voeg de gehakte uien toe en fruit deze glazig. Laat in een braadpan de rest van de olie heet worden en bak daarin de stukken vlees aan alle kanten goudbruin. Doe de stukken vlees bij de uien in de pot, evenals de stukken paprika. Snijd de gepelde tomaten in stukken en voeg ze toe. Giet de bouillon erbij en leg het kruidentuiltje erin. Knijp de knoflook erboven uit en voeg naar smaak een beetje zout toe. Breng alles aan de kook en laat het gerecht op een zacht vuurtje met het deksel op de pot, ongeveer 45 minuten zachtjes pruttelen. Laat de pruimen even uitlekken en voeg ze na 1 uur toe. Laat alles nog een 30-tal minuten zachtjes stoven. Rooster de amandelen in de droge koekenpan met antikleeflaag goudbruin en roer ze vlak voor het serveren met een houten lepel door het gerecht. Proef of de schotel goed van smaak is en voeg eventueel nog wat zout toe.

Serveertip

Serveer in de tajine en schep op in diepe borden.

TIP : de stooftijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees en kan dus korter of langer zijn. Controleer regelmatig of het vlees gaar is.

Laatste reacties

suzhou avatar
suzhou 26-01-2001

Hallo, Bedankt voor dit lekkere gerecht!!!! Ik ga het snel maken. Ik heb zo'n tagine gekregen Dus probeer ik het snel uit. Groetjes van Truus. Ps: Ik laat het weten hoe het gelukt is. Prettig weekend.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten