Paella

  • Spaans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 10-11-2000
  • Paella

    Paella

    Paella

  • Paella

    Paella

    Paella

  • Paella

    Paella

    Paella

Traditionele paella. De paella die de dagarbeiders ooit als lunch bereidden boven een open vuur in de velden van Valencia.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
6 teentjes knoflook, fijngehakt,
2 eetlepels fijngehakte peterselie,
? theelepel verkruimelde saffraandraadjes
zout
versgemalen peper naar smaak
een kleine kip van ongeveer 1 kilo
250 gram pijlinktvis, schoongemaakt, in stukjes van 1-1 ? cm gesneden en de tentakels gehalveerd
250 gram zeeduivel of andere stevige vis, ontveld en in blokjes.
12 grote garnalen, niet gepeld
24 kleine mosselen, schoongemaakt
125 gram chorizo, bij voorkeur zoete, in stukjes van 1 cm
1,5 liter kippenbouillon of visbouillon
8 eetlepels olijfolie
1 ui fijngehakt
2 rode paprika, 1 gehakt en 1 in reepjes gesneden
2 middelgrote tomaten, fijngesneden
50 gram diepgevroren of verse erwten
2 theelepels paprikapoeder, bij voorkeur Spaans pimenton
700 gram kortkorrelige rijst
partjes citroen

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Snijd de kip vleugels in 2 stukken, verdeel de rest van de kip in vieren, hak die dan met een hakmes in stukken van 5 cm. Bestrooi alles met zout.
Houd de bouillon tegen de kook aan.
Verwarm een gasoven voor tot 200?C.
Verhit 6 eetlepels olijfolie in een paellapan met een doorsnede van 40 cm ( of en ondiepe casserole van dezelfde maat), zet hem zo nodig op twee branders.
Bak de kip bij hoge temperatuur in een minuut of 5 bruin (maar niet helemaal gaar), keer de stukken een keer. Doe die over op een bord.
Doe de resterende 2 eetlepels olie in de pan. Meng hier de ui, knoflook, gehakt rode paprika door en laat dit iets zacht worden. Roer de tomaten erdoor, laat die 2 minuten pruttelen en roer de paprikapoeder, verkruimelde saffraandraadjes, peterselie en de rijst erdoor.
Schenk de warme bouillon erbij en breng dit aan de kook. Maak het op smaak af met zout en peper. Voeg de inktvis, zeeduivel, chorizo en de erwten toe laat die een minuut of twee pruttelen tot de rijst niet langer soepachtig is, maar er toch nog voldoende vocht over is om de rijst te garen.
Schik kip, garnalen, de reepjes paprika en de mosselen op de rijst en zet de pan in de oven 10 tot 12 minuten. Zet de pan dan op een warme plek, dek hem af met een schoon vochtige theedoek en laat hem 5 tot 10 minuten staan tot de rijst gaar genoeg is. Garneer dan met partjes citroen.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Jingle1959 avatar
Jingle1959 27-10-2017

Traditioneel met zeeduivel?? Grapje...

klavergras avatar
klavergras 15-09-2017

Erg lekker, dank je wel.

mobiel_1432980014 avatar
mobiel_1432980014 02-05-2017

Het was echt heerlijk!!! Ik heb ipv een hele kip , drumsticks gebruikt, dan heb je lekker mals vlees, super gerecht!!

denisevd85 avatar
denisevd85 27-01-2017

Het lijkt me overigens heerlijk!

denisevd85 avatar
denisevd85 27-01-2017

Er staat toch nergens dat het bijzonder is hans worst?? Of weet je niet wat de betekenis van "traditioneel" is? Azijnpisser..

hans3333 avatar
hans3333 23-02-2016

jawel , maar ik maak al jaren paella met vlees en vis , misschien was het bijzonder in 2000..

ecureuil avatar
ecureuil 23-02-2016

aan Hans: heb je de ingrediêntenlijst niet gelezen?

hans3333 avatar
hans3333 23-02-2016

paella maak je toch altijd met vis en vlees ?

amsterdameten avatar
amsterdameten 06-07-2014

goed hoor, bedankt

n_olthof avatar
n_olthof 03-11-2010

Ik heb deze paella het afgelopen weekend gemaakt. Was echt voortreffelijk, de hele familie heeft gesmuld! Bedankt voor dit recept! groetjes, Natascha

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten