speltbrood

  • Nederlands, Brood
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 10-11-2000

(spelt heeft een nootachtige smaak die heel anders is als die van gewone tarwe)

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Voor twee grote broden:
1 1/2 kg. speltmeel, 30 gram verse gist of 14 gram gedroogde gist, 1,2 l lauwwarm water, 20 gram zeezout, 2 el zonnebloem of olijf olie, 2 el sesamzaad om te bestrooien (naar wens)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
2 broodvormen voor brood van 900 gram, licht ingevet.

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereidingswijze

Doe het meel in een grote kom en maak een kuilte in het midden. Verkruimel de verse gist boven een kommetje. Roer de gist met de helft van het water glad. Los het zout op in de rest van het water en roer er dan de olie door. Giet het gistmengsel in het kuiltje in het meel en werk het met de hand losjes door elkaar. Giet de rest van het water erbij en meng de ingredienten 5 minuten krachtig met de hand. In het begin is het deeg zacht en plakkerig, maar dat verandert. Uiteindelijk laat het los van de wand van de kom. Vul de twee broodvormen halverwege met deeg. Stooi er eventueel wat sesamzaad over. Leg een vochtige theedoek over het deeg en laat het 35-45 minuten in een warme ruimte tot vlak onder de rand van de broodvormen rijzen. Bak de broden 45-50 minuten tot ze hol klinken als je er tegen de onderkant klopt. Haal ze uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen.

Serveertip

Je kunt dit brood ook in de broodmachine bakken. Volg voor de volgorde van de ingredienten de handleiding van je broodmachine.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

annick98 avatar
annick98 19-03-2014

@karin misschien reken ik het fout, Maar de grammen zout zijn voor 2 broden. Eet jij meer dan 1 brood per dag dan?

snowdogs avatar
snowdogs 02-03-2014

beste karin, wat denk je hoeveel zout er in t brood zit dat je koopt? en zeezout is een perfecte oplossing, krijg je ook nog juiste mineralen binnen

karin206 avatar
karin206 26-02-2014

wèl erg veel zout voor 2 broden pffffft zooooooo slecht voor je,een mens mag 6gram maximaal per dag ,en alleen hier in dit brood zit al een overdosis,sorry maar dit gaat mijn pet te boven!!!

joriene753 avatar
joriene753 29-04-2012

Hallo, Ik heb het brood net gebakken en het is goed gelukt! ik heb wel half speltmeel - speltbloem gebruikt. Groetjes joriene

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten