Sosaties (Kebabs)

  • Afrikaans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 08-11-2000

Pittige marinades, scherpe atjars (het Indiase woord is achars) of zoetzure groenten, zoetzure chutneys en kerrieschotels zijn enkele hoogstandjes uit de Zuid-Afrikaanse keuken.
Het vlees voor de sosaties moet, vermengd met de specerijen, zeker 4 uur in de koelkast staan voordat u het in de marinade legt. Vervolgens blijft het vlees een nacht in de marinade staan.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 500 g lamsvlees, in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 theelepel gemlen gember
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • zout
  • peper
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • evt. 2 theelepels suiker
  • 60 ml melk


    Marinade

  • 60 ml azijn of tamarindewater
  • 1 theelepel suiker
  • 4 eetlepels kerriepoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 verse chilipeper, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Doe de stukjes lamsvlees in een hoge kom en meng ze met de knoflook, ui, gember, koriander en wat zout en peper. Bestrooi het vlees met de geraspte citroenschil en eventueel met de suiker. Giet de melk over het vleesmengsel en laat het vlees minstens 4 uur in de koelkast staan.

Bereid intussen de marinade. Verwarm de azijn of het tamarindewater met de suiker, specerijen, jam en wat zout. Kook het mengsel 5 minuten op een lage warmtebron tot de suiker is opgelost. Laat de marinade afkoelen en voeg de laurierblaadjes en de chilipeper toe. Meng alles goed door elkaar.

Giet de melk van het vleesmengsel af. Schep de stukjes lamsvlees door de marinade, dek de kom af en laat 1 nacht staan in de koelkast.
Rijg de stukjes vlees op spiesen enrooster ze boven een houtskoolvuur. Verwarm de saus en geef deze erbij.

Laatste reacties

tips_en_nog_wat avatar
tips_en_nog_wat 30-04-2003

beste smuller. heerlijk al die marinades. ga ze dit weekend uit proberen. bvd tips_en_nog_wat groetjes van frank.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten