1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Coq Au Vin

Coq Au Vin

  • Nederlands,
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 05-11-2000

Ingrediënten 4 personen


Hoofdgerecht voor 4 personen: verse hele kip tot 1200 g, kipkruiden, 100 g rook- of katenspek in blokjes, 30 g boter of margarine of bak- en braadproduct, 1 gehakte ui, ev. 2 teentjes knoflook, 1 worteltje in blokjes, 1 theel. tijm, verse rozemarijn, 4 dl witte Franse of rode wijn uit het Rhone gebied, 150 g champignons, peper uit de molen en 15 g koude boter in klontjes of 1 dl slag- of koksroom.


Verder heb je nodig


Nodig in de keuken: keukenmes, plank, braadpan, warmtebron, bestek en wildschaar of scherp mes.


Hele kip in het pannetje of Coq au Vin!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Bereiding:
Neem de kip uit de koelkast.

Bestrooi binnen- en buitenkant met de kipkruiden.

Bak het spek uit in de pan en voeg de boter toe.

Bak hierin de kip rondom snel bruin.

Voeg de ui, de knoflook, de wortel en de kruiden toe.

Schenk de wijn langzaam langs de rand erbij (of gebruik warme wijn).

Zet het deksel schuin.

Reken 60-70 minuten, afhankelijk van het gewicht van de kip.

Keer de kip regelmatig.

Voeg de laatste 20 minuten de champignons en peper toe.

Serveer de kip in een verwarmde schaal (ev. oven op 175? C).

Gebruik wildschaar of mes om de kip te verdelen.

Voeg de overige boter of de room toe aan de pan.

Kook het braadvocht al roerende in.

Lekker met:
gekookte sperzieboontjes, gekookte krieltjes of pasta. Wijntip: Franse wijn.

Serveertip

Kiptip:
een hele kip is gaar wanneer de poten gemakkelijk loslaten. En wanneer erin geprikt wordt, komt er helder vocht uit. Serveer kip en kalkoen altijd gaar.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van betty_d


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van betty_d
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top