3 el olie
1 kg lamsvlees, in blokjes
1 ui, in ringen
50 g donkere rozijnen
50 g grofgehakte hazelnoten
11/2 kaneelstokje
1/4 tl piment
mespuntje nootmuskaat
4 dl lams- of vleesfond (pot) of vleesbouillon (van tablet)
zout, versgemalen peper
1/2 limoen, in 4 stukjes
1 kleine aubergine, geschild, in plakken van 1 cm
1 blikje tomaten op sap (a 4 dl), uitgelekt
500 g snelkook couscous
2-3 el fijngesneden citroenmelisse of munt
Braadpan/stoofpan*
Noord-Afrikaanse stoofschotel met lamsvlees !
en lekkere najaars- en winterschotel die je toch meteen aan de zondoorstoofde pleinen van Marokko doet denken. Dit recept is ge?nspireerd op de tajine, de overal in Noord-Afrika bekende stoofpot, gemaakt in de karakteristieke aardewerken schaal met puntdeksel. Maar ook uit een gewone pan (met een goed deksel) smaakt dit gerecht heerlijk authentiek!
Verhit de olie en bak hierin de vleesblokjes in gedeelten rondom lichtbruin. Voeg de ui toe en bak die 2-3 min. mee. Voeg de rozijnen, hazelnoten, kaneelstokjes, piment, nootmuskaat en lamsfond toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Voeg de limoen toe. Stoof alles ? 1 uur op laag vuur met het deksel op de pan. Voeg de aubergine en tomaten toe en stoof alles nog ? 45 min. Controleer tegen het einde van de stooftijd of er nog voldoende vocht in de pan zit. Voeg eventueel wat water of bouillon toe. Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. Verwijder de limoen uit het gerecht. Strooi de citroenmelisse erover en serveer met de couscous.
Bereiding: ? 2 uur.