Tunesische Couscous

  • Arabisch, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 04-11-2000

Couscous volgens het recept van mijn schoonmoeder. Voor 6-8 personen.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
1 kg couscous (niet voorgekookt, van Turkse/Marokkaanse winkel of toko)
1 kg kippenbouten
olijfolie
2 blikjes tomatenpuree
2 uien
cayennepeper
zout
1 beker gedroogde kikkererwten
stuk pompoen
4 aardappelen
6 winterwortelen
6 grote, zacht-pittige groene pepers
1/2 witte kool
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
couscouspan (of grote stoompan)

Voorbereiding

Een avond van te voren de kikkererwten weken in ruim water.
Haal de buitenste bladeren van de witte kool en snijd hem in repen. Schil de aardappelen en de wortelen en snijd ze in grote stukken. Snijd de schil van de pompoen en snijd hem in grote stukken. Snipper de uien en snijd de steeltjes van de pepers.
Bereid de couscous voor volgens de aanwijzingen op de verpakking, of zo: doe de couscous in een grote platte schaal en voeg 2 glazen water, 4 theelepels zout en 4 eetlepels olijfolie toe. Kneed alles met twee handen door elkaar tot het water en de olie zich goed door de couscous hebben verspreid.

Bereidingswijze

Verwarm 3-4 eetlepels olijfolie in de pan. Voeg de uien, cayennepeper naar smaak (2-4 theelepels) en de tomatenpuree toe en laat het even smoren. Braad de kip aan in het mengsel tot hij aan alle kanten is dichtgeschroeid.
Doe de witte kool, aardappelen, pepers, kikkererwten en pompoen in de pan en voeg 2-2 1/2 liter water toe (zorg dat het water niet hoger komt dan 2-3 cm onder de rand). Breng aan de kook.
Doe de couscous in het stoomgedeelte van de pan en zet dat op de grote sauspan. Om te voorkomen dat er stoom langs de zijkant ontsnapt, kun je de naad afplakken met tape of twee vochtige theedoeken om de pan spannen. Doe het deksel op de couscouspan en stoom de couscous in minimaal 45-60 minuten gaar.

Serveertip

Doe de couscous op een grote platte couscousschaal. Haal een paar mooie stukken vlees en groente uit de saus en leg die op de couscous. Giet een paar lepels saus over de couscous en leg in het midden een hoopje kikkererwten en andere stukjes groente. Serveer de rest van de saus in een aparte, bijpassende schaal.
Serveren met turks/marokkaans brood of stokbrood.
Voor extra pittige couscous kun je naar smaak harissa (of sambal) meekoken met de saus.

Laatste reacties

louisewolbert avatar
louisewolbert 13-08-2001

Meegenomen...............Bedankt! Groetjes van Louise.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten