Ingrediënten voor 4 personen

Verse kip ( /- 1 kg) 1 kg vastkokende aardappelen (nicola) 2 middelgrote uien per persoon. franse mosterd margarine of boter


tijd: 30-60 min.
keuken: Frans
smaak: Hartig
gang: Hoofdgerecht
eigen_keuken: Ja
vegetarisch: Nee

Gebraden kip uit de oven, aardappelen en zoete uien

Makkelijkste en snelste recept dat ik ken! Een van mijn favoriete recepten. Het is een heel basic, traditioneel frans gerecht. Het is eigenlijk zeer eenvoudig. Kwestie van vaker maken om het perfect uit de oven te toveren. Dit recept is bewijs dat de simpelste recepten het meest gewaardeerd worden. Altijd een succes en heb dit al vaak op verzoek mogen maken.

Hulpmiddelen

Gas- of hete luchtoven(voorverwarmen op 200 graden) Ovenwanten Grote braadslede Een van mijn favoriete recepten. Het is een heel basic, traditioneel frans gerecht. Het is eigenlijk zeer eenvoudig. Kwestie van vaker maken om het perfect uit de oven te toveren. Heb er veel mee geexperimenteerd. Er zijn vele manieren van bereiden voor dit gerecht. Maar de manier waarop ik het hier omschreven heb is voor mij de beste methode. ovenschaal

Voorbereiding

de aardappelen Neem vastkokers. Indien het nieuwe aardappelen zijn hoef je ze niet te schillen en spoel je ze goed af. Snij de aardappel 1 keer in de lengte door en snij de helften nogmaals door zodat je kwart aardappelen hebt. Na het snijden de aardappelen even wassen en droogdeppen met een doek.de uienNeem middelgrote uien, snij bij de wortel voorzichtig de onderkant af, zodat de ui niet uit elkaar kan vallen. Snij de ui half door en verwijder dan pas de donkere droge vellen. Omdat de uien in de oven gebraden worden, zijn ze na de bereiding heerlijk zoet!de hele kipNeem een iets grotere verse kip / haantje (of 2 kleine braadhaantjes) Oorspronkelijk neem je een heerlijke "poulet de bresse" , maar een simpel oerhollands kippetje of braadhaantje is ook lekker! Neem de kip, snij het kontje er af, snij eventueel de elastiek er af, en verwijder het bovenste deel van de vleugeltjes. Wrijf de kip in met een goede Franse mosterd en leg de kip in de ovenschaal, met de borst naar boven, op de aardappelen. Leg boven de kip en de aardappelen brokjes margarine (of boter) of gebruik vloeibare margarine (uit de knijpfles) Als variatie kun je ook gedroogde kruiden over de aardappelen sprenkelen zoals oregano, majoraan of basilicum. Een vers takje thijm kan ook. Ook lekker is om een aantal hele knoflooktenen tussen de aardappelen te leggen. Zelfs kleine kerstomaatjes (heel)erbij doen kan. Geef er je eigen draai aan. Het kan allemaal. Ga met de pepermolen goed over de schotel heen en voeg zout naar smaak toe.

Bereidingswijze

Bereidingstijd: Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de ovenschotel in het midden van de oven. Haal iedere 15 tot 20 minuten de schotel uit de oven om de kip te draaien en de aardappelen en uien door braadvocht/vet te mengen. Als de kip heel mooi goudbruinkleurig is en de aardappeltjes en uien zijn gaar, ben je ongeveer een 45 minuten tot een uur verder. Bereidingstijd is afhankelijk van de oven. (grootte, capaciteit, wel of geen hete luchtoven) Hou het geheel regelmatig in de gaten. Draai regelmatig de kip om en schep dan ook de aardappels om. Hou bij het draaien van de kip deze even rechtop boven de aardappelen, zodat alle overtollige braadsappen uit de kip lopen en lekker door de aardappelen en uien vermengd worden. Zet geheel nog even terug in de oven tot alles gaar en goudbruin is. Als de kip daarentegen iets te langzaam gaart, kun je de kip insnijden bij de poten en borst insnijden en de poten opzij drukken, zodat de poten en borst sneller garen.

Serveertips

Serveer bij de kip een heerlijke verse salade van tomaat, of bladsla, en bij de aardappeltjes en kip wat mosterd en eventueel wat eigengemaakte mayonaise.