engelse christmas(plum)pudding met brandy-boter; de echte !

  • Engels, Nagerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 30-10-2000

De Engelse christmaspudding wordt vaak begin november al gemaakt. Zo krijgen de smaken alle tijd om door de hele pudding te trekken. De pudding heeft de naam heel lang houdbaar te zijn, maar is op zijn lekkerst tot zo'n 6 weken na bereiding. Dit is het originele recept, van mijn Engelse vriendin Janet gekregen.

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
110 g kalfsniervet, geraspt (is een hard vet wat je bij de slager kunt bestellen), 110 g zelfrijzend bakmeel, 110 g witbrood, verkruimeld, 450 g gemengde krenten, gele en bruine rozijnen, 110 g bruine suiker, 1/2 tl zout, 1 tl koekkruiden, 1 el geraspte sinaasappelschil, 30 g Franse vruchtjes (fijngesneden), 75 g blanke amandelen, fijngehakt, 2 zure appel, grofgesneden, 1 middelgrote wortel fijngesneden, 3 eieren, 1 dl Guinnes bier, ca 1 dl cognac
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
ronde hoge vorm van 1 l inhoud, royaal ingevet, bakpapier, keukendoek en keukentouw.

Voorbereiding

kalfsniervet, zelfrijzend bakmeel, broodkruim, krenten, rozijnen, bruine suiker, zout, koekkruiden, sinaasappelrasp, franse vruchtjes, amandelen, appel en wortel door elkaar scheppen, eieren met bier en ca 1/2 dl cognac loskloppen en aan krentenmengsel toevoegen, tot stevig maar niet te droog beslag roeren, eventueel nog wat cognac toevoegen, afdekken en een nacht in de koelkast zetten.

Bereidingswijze

mengsel in de vorm scheppen en bovenkant afdekken met bakpapier, keukendoek er strak overheen leggen en met keukentouw vastbinden. Vorm op roostertje (of dubbelgevouwen doek) in grote pan zetten. Kokend water in de pan gieten tot 5 cm onder de bovenrand van de vorm. water aan de kook houden en pudding in ca 41/2 uur gaar laten worden, water af en toe bijvullen, pudding in de vorm laten afkoelen en tot gebruik afdekken met bakpapier en keukendoek.
Voor het serveren: pudding met vorm op rooster in pan met kokend water ca 1 uur verwarmen, pudding storten en 1/2 dl cognac er gelijkmatig over schenken. Serveren met brandy-boter (recept hieronder) of een warme vanillesaus.

Serveertip

brandyboter: 100g roomboter met 100 g poedersuiker piekig kloppen, 25 g gemalen amandelen erdoor roeren, 4 el creme fraiche en 3 el cognac er lepel voor lepel doorkloppen, mengsel tot gebruik in de diepvries zetten en 30 min voor gebruik eruit halen.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten