Kaasgebakjes Met Comte

  • Voorgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 28-10-2000

De Comte is bijna duizend jaar oud en de eerste kaas met een appelation controlee. Deze kaas afkomstig van de weiden van het juragegebergte, wordt nog steeds volgens de tradionele methodes gemaakt in "fruitieres"(kaasmakerijen). Na een maandelang verblijf in donkere geheime kelders waar hij met alle zorg omringd,brengt de comte u de natuurlijke smaak van de streek (kleurstoffen,conserveermiddelen en andere toevoegingen zijn verboden). Proef de comte en geniet ervan.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
kaasgebakjes: 9dl.melk, 8 eieren, 250gr.jonge Comte, 40gr.boter, 3 snufjes zout, peper uit de molen, nootmuskaat.
Tomatensaus: 1 kleine ui, 1 wortel, 3el.olijfolie, 1el.meel, 400gr.verse tomaten, 1/2liter gevogeltefond, 1 glas droge witte wijn, 2 teentjes knoflook, 1 kruidenboeket (tijm,laurier,peterselie), basilicum, zout, peper, 2mespunten suiker, 2el.room.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

kaasgebakjes: in een schaal de eieren kloppen met het zout de peper en de nootmuskaat. De kokende melk erbijgieten en de geraspte Comte bijvoegen.
Schenk het mengsel in 8 beboterde ovenschaaltjes (9cm.doorsnee, inhoud 2dl.) in een bain-marie zetten het het water hiervan aan de kook brengen. Het geheel in de warme oven schuiven (250graden), de oven lager draaien (160graden) en ongeveer 30min.zachtjes laten bakken. Controleer met een breinaald of het mengsel gaar is (het mengsel zet op en kleurt licht maar mag niet koken).
De tomatensaus: De gesnipperde ui en wortel zachtjes bakken in de olijfolie. Het meel toevoegen en licht laten kleuren. De witte wijn en gevogeltefond erbij schenken. Al roerend met een garde aan de kook brengen. Vervolgens de in vieren gesneden tomaten, de geplette knoflook, de basilicum, het kruidenboeket, zout, peper en suiker toevoegen.
De pan sluiten en gedurende 15min.zachtjes laten koken, af en toe roeren. Aan het eind van de kooktijd moet de saus goed dik zijn: indien nodig nog verder in laten koken en door een zeef schenken. Als laatste de room toevoegen en eventueel nog wat zout en peper.
De ovenschoteltjes op borden storten en de tomatensaus eromheen schenken.

Serveertip

Garneren met gehakte peterselie of fijn geknipte basilicum.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten