1. Home
  2. Recepten
  3. Joodse keuken
  4. Challe

Challe

Door: renate999

  • Joods, Brood
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 27-10-2000

Ingrediënten


  • 750 gram meel
  • 3,5 dl warm water
  • 2 eieren
  • 1 dessertlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 50 gram gist
  • maanzaad


Challe
Challe

Recept voor Sjabbat.

Twee gevlochten (maanzaad-)broden stellen de dubbele portie manna voor, die voor het joodse volk tijdens hun tocht door de woestijn op vrijdag uit de hemel viel. De twee challes worden met een kleedje bedekt, als symbool van het beschermende laagje dauw waarmee het manna bedekt was.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Doe het meel in een grote pan, voeg water, eieren, suiker, boter en zout toe. Brokkel er de gist in. Meng en kneed het tot een deeg. Laat een half uur rijzen. Kneed weer. Laat nog een half uur rijzen. Leg het op een plank en laat nu 15 minuten rijzen. Verdeel het deeg in twee maal drie strengen. Vlecht er twee broden van. Leg ze op een bakplaat. Laat weer 15 minuten staan. Besprenkel de bovenkant van de broden met koud water. Strijk er daarna wat eigeel over. Bestrooien met maanzaad en een uur in matig warme oven bakken.

Bron

De Joodse Keuken



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van renate999
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top