
Recept voor Chanoeka
Met Chanoeka eet men gerechten gebakken in olie. Zo wordt op een symbolische manier verwezen naar het Chanoeka-wonder; het kruikje olie dat niet een dag maar acht dagen bleef branden.
De rauwe aardappelen grof raspen en in vergiet uit laten lekken. Dan laatste water eruit persen en droog deppen met keukenpapier. Ui klein snijden. Eieren klutsen.
Alle ingredienten mengen. Mengsel mag niet te stijf worden. De olie heet laten worden. Met een lepel portie maken en deze in de olie leggen. Een beetje platdrukken. Aan beide zijden op
niet te hoge temperatuur voorzichtig bakken.
Serveren met appelmoes, compote of zure room.
De Joodse Keuken
mandalaas 19-01-2010
Ha, echt lekker, heb ze ooit leren maken van een ouwe duitse oma... met havermout ipv meel. Errug lekker, en we eten ze liefst met appelmoes mmm
dagmar33 10-06-2001
Deze maak ik echt geregeld, omdat ze zalig zijn. Ik doe er een beetje bloem bij en eet ze me "kraut" (appelstroop). Ik doe er geen peper bij. Ik heb het geleerd van mijn moeder en die noemt het "reibekuchen".
Groetjes van Dagmar