Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Joodse keuken
  4. Oliebollen
  5. Gevulde oliebollen

Gevulde oliebollen

Door: shalomshalom

  • Joods
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 20-10-2000

Ingrediënten 4 personen


300 g zelfrijzend bakmeel, 2 eierdooiers, 1/8 l zure room of dunne yoghurt, 2 el olie, 2 el suiker, 2 pakjes vanillesuiker, 1 tl geraspte citroenschil, 1/2 tl zout, olie om in te frituren, ja, kaneel, grove suiker



Omdat er olie bij gebruikt wordt is soefganiot een Chanoekah-lekkernij die vooral in Israel als symbool gegeten wordt. Toch zijn in olie gebakken deegbollen al zeer oude versnaperingen. Het is bekend dat er in de tijd van de Makkabeeen (175-135 voor de gewone jaartelling) al deeg in olie gebakken werd dat met honing werd gegeten. Ook in Griekenland en Perzie (Iran) zijn dit soort bollen al eeuwenlang bekend. In Iran wordt het deeg slakvormig opgerold en zo gefrituurd. Ook daar horen honing en confiture bij.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak van alle ingredienten (behalve jam, kaneel en suiker) deeg. Vorm met 2 eetlepels bollen en bak die dan in de hete olie goudbruin.Als ze klaar zijn iets af laten koelen. Daarna een deel van de bol opensnijden en met 2-3 el jam vullen. De delen weer op elkaar drukken. Bestrooien met grove suiker waardoor iets kaneel is gemengd.

Serveertip

De soefganiot kunnen ook van gistdeeg gemaakt worden. Dan heb je nodig: 250 g meel, 15 g verse gist, 2 dl warm water, 1 dessertlepel suiker, 1/2 tl zout, 2 el olie, 1 ei, 1/2 kopje melk



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van shalomshalom
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top