Chelo uit Iran

  • Bijgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 18-10-2000

GESTOOFDE RIJST

Chelo is een typisch Iraans rijstgerecht. De rijst wordt half gekookt, half gestoofd in boter, en onderin de pan vormt zich een gouden korst.

Deel dit recept

Ingrediënten

  • 450 g basmati of langkorrelige rijst, een nacht voorgeweekt
  • zout
  • 100 gr boter

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Zet de rijst op met voldoende zout water en kook hem 8 minuten, zodat hij nog een beetje hard is. Giet het water af en spoel de rijst in lauw water. Smelt de helft van de boter in een grote pan en voeg twee eetlepels water toe. Schep de rijst voorzichtig in de pan zodat het een bergje vormt. Steek met een mes drie gaten in de rijst zodat de stoom kan ontsnappen. Smelt de rest van de boter in een andere pan en schenk die over de rijst uit. Verhit de pan tot de rijst begint te stomen, doe dan het deksel stevig op de pan en laat de rijst 30 minuten op een zeer laag vuur stoven tot zich een goudgele korst op de bodem vormt. Zet de pan 5 minuten in koud water zodat de korst loskomt.

Schep de rijst in een dekschaal en garneer hem met stukjes korst.

Chelo wordt vaak gegeten met een eierdooier en sumak.

Laatste reacties

ien_3 avatar
ien_3 25-01-2007

neem hem van je mee,dank dank

rijstomdewereld avatar
rijstomdewereld 15-05-2001

Deze kan ik natuurlijk niet laten staan hoort er ook helemaal bij, bedankt groetjes Hettie

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten