Nigeria: ZWARTE OGENBONEN MET CHILISAUS

  • Afrikaans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 15-10-2000

* Wake-ewa *
Zelf vind ik het onzin, maar wil je de zwarte ogen van de bonen verwijderen omdat je ze lelijk vindt, ga dan als volgt te werk: Week de bonen 30 minuten in koud water, laat ze uitlekken en kneed ze met beide handen tot de velletjes eraf komen. Giet wat vers water over de bonen en schep de velletjes (die komen bovendrijven) af met een schuimspaan. Herhaal dit tot alle velletjes verdwenen zijn.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
500 g zwarte ogenbonen, 1 el suiker, zout naar smaak
Voor de chilisaus:
3 rijpe tomaten, 1 ui, 6 el pindaolie of andere plantaardige olie, 1 tl chilipoeder, mespuntje tijm, mespuntje gemalen koriander
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

De inweektijd is niet meegenomen in de bereidingstijd.
Week de bonen 8 uren in ruim voldoende water.

Bereidingswijze

Bereid eerst de saus. Ontvel de tomaten en meng ze met de helft van de ui in een keukenmachine of hak ze zeer fijn. Snijd de rest van de ui in plakjes.
Verhit de olie en fruit de plakjes ui tot ze glazig zien. Voeg chilipoeder, tijm, koriander en het tomatenmengsel toe en laat de saus ca. 25 minuten zachtjes en al roerend koken. Op smaak brengen met wat zout.
Zet de bonen op met 3/4 l water en laat ze ca. 30 minuten zachtjes koken op een lage warmtebron. Laat de bonen goed uitlekken, spoel ze af en zet ze weer op met 400 ml water, de suiker en het zout. Breng het geheel aan de kook, dek de pan af en laat de bonen zachtjes koken (nog ca. 30 minuten) tot ze gaar zijn.
Dien op met de chilisaus en/of gari (grof cassavemeel of couscous).

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten