Irak: Spinazie met linzen en gehakt

  • Arabisch, Hoofdgerecht
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 13-10-2000

* Maraq-al isbanach *
Toen we in de 11e eeuw kennismaakten met spinazie, sprak die groente meteen al tot de verbeelding. Eerst kwam spinazie als kruid in het medicijnkastje, maar gaandeweg ging men er taarten van bakken met suiker en rozijnen. Later kwamen de Spaanse soldaatjes en de eieren. Hier een schotel uit Irak, het land waar de kaliefen op hun beurt voor het eerst deze Perzische groente proefden. Maar dat was wel andere spinazie dan nu bij ons in de winkel ligt. Dat zachte blad schijnt een Nederlandse uitvinding te zijn voor mensen zonder tanden. Probeer nog eens aan die ouderwetse (scherpzadige) soort te komen bij een Turkse winkel of vraag naar Italiaanse spinazie: de donkergroene, sterk gebobbelde blaadjes hebben tweemaal zoveel smaak.

Deel dit recept

Ingrediënten
Let op: de hoeveelheden zijn beschreven voor een persoon.
scheutje olijfolie, 100 g lamsgehakt, 1 kleine witte ui, veel zwarte peper, zout, 250 g spinazie, handvol verse dille, wat koriander- of peterselieblad, bosuitje, 125 g uitgelekte gekookte linzen (blik), 1 (roma-)tomaat in stukjes
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

De olie verwarmen in een ruime koekenpan. Het gehakt hierin lichtbruin bakken, kruimelig houden met een vork. Uiensnippers meebakken tot ze zacht zijn. Peper en zout erover. Uit de pan nemen en op een bord leggen.
De gewassen spinazie met aanhangend water in dezelfde pan onder een deksel laten slinken. In een vergiet laten uitlekken. Grof hakken en vermengen met grof gesneden dille, koriander en bosuitje.
Het gehakt op een bergje terugleggen in de pan, de spinazie eromheen en daaromheen de linzen, met ten slotte de stukjes tomaat tegen de buitenrand. Deksel op de pan en nog even doorwarmen.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

estherv2000 avatar
estherv2000 22-08-2002

super, ik vervang alleen het gehakt dor Quorn gehakt dan is het vegetarisch, bedankt!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten