Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Internationale keuken
  5. Scotch Broth

Scotch Broth

Door: sasvdberk

  • Internationaal, Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 08-10-2000

Ingrediënten


900 gram vlees uit de nek van een lam of schaap, waarbij het vet
weggesneden is (je kunt dit makkelijk krijgen bij een Islamitische slagerij)
1 grote ui, in ringen gesneden
3 a 4 in blokjes gesneden knolrapen (knolselderij kan ook)
75 gram gepelde gerst of gort
het witte gedeelte van 2 grote speren prei
125 gram verse erwten (geen diepvries)
75 gram droge split-erwten.
1 kleine witte kool, aan stukken gesneden.
3 middel-grote wortelen, geraspt of in blokjes gesneden
2 eetlepels gehakte peterselie
2.5 liter water
zout en peper



Ontdek meer:

Bereidingswijze

Week de gedroogde erwten (niet langer dan 3 uur).
Snij het vlees aan stukken, en doe het in een grote Braadpan met het water.
Breng dit aan de kook en schep het schuim eraf. Kruid het naar smaak.
Voeg dan de geweekte erwten toe aan deze "pot Barley". Laat dit 20 tot 30 minuten zachtjes koken. Voeg dan de knolraap, de wortelen, de ui en de prei toe, en breng het weer aan het koken. Laat het dan afgedekt ongeveer 90 minuten sudderen totdat het vlees zacht geworden is. Doe dan de kool en de verse erwten erbij en laat het dan nog maximaal 20 a 30 minuten sudderen.
Proef een paar minuten voor het serveren of er nog bijgekruid moet worden, en voeg ook de peterselie toe. Serveer de soep met een moot lamsvlees per persoon.
Sommige koks serveren de "broth" eerst, en serveren het vlees achteraf met een kappertjes-saus. De groenten kunnen aan het seizoen aangepast worden.
Wanneer er bief gebruikt wordt, kan in plaats van de kool gebruik gemaakt worden van boerenkool, selderie en artisjokken.
Variaties:
Gewelde droge bonen kunnen ook toegevoegd worden. Gebruik ongeveer 50 gram.
Overgebleven stukken kip of kipdelen kunnen samen met de kool toegevoegd worden.
Het gerecht kan ook volledig gemaakt worden met gekookt gevogelte in plaats van het lamsvlees. Het heet dan "Hen Broth".



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van sasvdberk
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top