1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Gebak
  5. Apfelstrudel
  6. Oostenrijkse Apfelstrudel

Oostenrijkse Apfelstrudel

  • Internationaal, Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 07-10-2000

Ingrediënten


300 gram bloem, 1 ei, 1 el olie, 150 gram boter, 100 gram rozijnen, 750 gram appelen, 50 gram licht paneermeel, 100 gram walnoten, 50 gram fijne suiker, 5 cl melk, 4 el rum, kaneel, 2 el peodersuiker, zout.



Recept was ik jaren kwijt, was van mijn oma en heb het nu weer gevonden en klaargemaakt.
MMMMMMMMMMMMM ouderwets lekker
Het deeg moet zo dun zijn als een blaadje papier, maar er mogen bij het uitrekken vooral geen gaatjes inkomen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Spoel de rozijnen af; droog ze en laat ze wellen in een kom met 3 el rum. Verwarm 1 dl water tot 60 graden, zeef 250 gram bloem op het werkvlak, maak er een bergje van met een kuiltje in het midden, doe de olie, het warme water, het ei en 5 gram zout in het kuiltje, meng alles snel door elkaar en kneed het deeg met de hand tot het glad en een beetje elastisch wordt, bestrooi het werkvlak met bloem. Rol het deeg tot een bal, leg deze op het met bloem bestrooide werkvlak, spoel een glazen schaal af met kokend water, droog hem af en zet hem omgekeerd over de deegbal en laat hem zo 45 minuten staan. Schil de appelen, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en de pitjes, snijd het vruchtvlees in kleine blokjes doe deze in een kom en voeg de fijne suiker, de rest van de rum en 2 snufjes kaneel tie. Hak de noten in grove stukken. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.

Bereidingswijze

Bestrooi een doek met een deel van de resterende bloem, leg het deeg op de doek, rol het met een deegrol uit tot een rechthoekige lap, die zo dun mogelijk moet zijn, rek de deeglap in beide richtingen uit tussen de vingertoppen, de lengte van de lap moet gelijk zijn aan tweemaal de breedte. Smelt de boter op een zacht vuurtje, strijk de helft van de deeglap met een kwastje in met de helft van de boter, over heel de lengte en tot halverwege de breedte, laat langs de randen een strook van 2 centimeter vrij, bestrooi het ingestreken gedeelte met paneermeel. Leg de appelen op het met boter bestreken deel van het deeg, verdeel de gehakte noten erover, bedek alles met de andere helft van het deeg, zodat u een vierkant geheel krijgt, druk de randen stevig op elkaar. Bestrijk de bovenkant van eht gebak met de rest van de boter, rol de strudel dan op en gebruik hierbij de doek om alles goed aan te drukken. Vet een bakplaat in met boter en strooi er wat bloem op, schuif de apflestrudel op de bakplaat met de naad aan de onderkant tegen de plaat. Doop een kwastje in de melk, bestrijk het gebak met melk, zet de bakplaat in de oven en bak de strudel 40 minuten. Na 15 minuten de bovenkant van het gebak opnieuw bestrijken met melkk, herhaal dit opnieuw na 15 minuten.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Als het gebak gaar is neem je de apfelstrudel uit de oven, schuif hem op een serveerschaal, bestrooi hem met poedersuiker en laat hem lauw worden en serveren.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jos_v_p


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jos_v_p
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top