Tarte Tatin : warme omgekeerde appeltaart met roomijs

  • Frans, Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 21-09-2000



"Tarte Tatin"

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 plak uitgerold bladerdeeg - 6 stevige appelen (bv. boskoop, jonagold, cox) - 3 eetl. griessuiker - 2 zakjes vanillesuiker - 75 g witte rozijnen - 40 g boter - 1 koffiel. kaneelpoeder - vanilleroomijs
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
een taartvorm van 28 cm

Voorbereiding

Schil de appelen en snij ze in 8 partjes.

Bereidingswijze

Laat in een brede kookpan 20 g boter smelten, doe er de partjes appel in, de rozijnen, de vanillesuiker en de kaneel. Zet het deksel op de pan en schud ze flink op. Laat op een zacht
vuur smoren gedurende 10 min. Tussenin nog enkele keren opschudden zodat de appelen niet aanbakken. Bekleed intussen de taartvorm met een groot vel aluminium. Strijk ruim in met 20
g boter en strooi er 3 eetl. griessuiker in, verdeeld over de gehele oppervlakte. Zet de vorm onder de grill (? 7 cm) en laat kleuren tot de suiker en de boter een bruine siroop worden (karamel). Blijf er wel bij zodat de suiker niet aanbrandt. Haal de vorm uit de oven en schik er de appelen en de rozijnen in.
Rol de plak bladerdeeg verder uit tot hij groter is dan de taartvorm. Leg het bladerdeeg over de appelen en duw de randen naar binnen (bv. met de steel van een vork). Snij de overhangende rest weg. Bak gedurende 30 min. in de oven op 180 ?C. Zet een taartschotel op het gebakken deeg en draai de taart om, zodat de zijde met de appelen naar boven komt te liggen. Neem de aluminiumfolie weg.

Serveertip

Deze taart serveert u het best lauwwarm en bij elk stuk geeft u een bolletje vanilleroomijs.
TIPS : ? U kunt deze taart gerust enkele uren voordien bereiden en net voor het opdienen 10 min. in de verwarmde oven schuiven ? Voor de liefhebbers: een glaasje calvados aan de appelbereiding toegevoegd, geeft een extra fijne smaak aan uw taart.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

sonja0904 avatar
sonja0904 20-05-2002

Heerlijk, de appels krijgen een heerlijk zachte smaak. Ik heb alleen geen griessuiker kunnen vinden, zijn daar alternatieven voor? Ik heb nu fijne tafelsuiker gebruikt.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten