
Voor ongeveer 20 stuks : 500 gr diepgevroren bladerdeeg - 8 eierdooiers - 100 gr suiker - 1/2 tl geraspte citroenschil - 4 dl room - 1 afgestreken el tarwebloem - 1 el poedersuiker - 1 el kaneelpoeder
20 bakvormpjes met een doorsnede van 5 cm
"Pasteis de nata" of "Pasteis de Belem", naar de wijk van Lissabon waar ze eeuwen geleden werden ontdekt in het klooster van Jeronimo.
Het bladerdeeg laten ontdooien.
Snijd het bladerdeeg in repen van 3 cm lengte en een halve centimeter breedte. Rol deze stroken op - niet te strak en niet te los - en leg ze in de ingevette bakvormpjes. Druk nu met een natgemaakte vinger een holletje in het deeg in de bakvormpjes. Klop de eierdooiers schuimig. Roer in een pan de room, de suiker en de geraspte citroenschil door elkaar en voeg door een zeef het geklopte eigeel toe. Verwarm het mengsel op een laag vuur en roer er dan een eetlepel bloem doorheen. Goed roeren, het mengsel moet wat minder vloeibaar worden. Laat het mengsel nog 3 minuten koken en neem dan de pan van het vuur. Vul ieder vormpje met wat van het mengsel als dit enigszins is afgekoeld. Verwarm de oven voor op 250? C. Bak de vormpjes tot ze goudbruin zijn. Neem ze uit de oven, ontvorm ze en laat ze afkoelen op een taartrooster.
Strooi er poedersuiker vermengd met kaneelpoeder over als ze afgekoeld zijn. Serveer op kamertemperatuur.
marie-france 20-02-2013
Dit recept staat, met video, op de site van Rudolph van Veen, 24 kitchen, bij de recepten van Rudolph`s Bakery.
Skelm 20-02-2013
Het is een beetje een verward verhaal over het deeg. Gewoon in een aluminium vormpje de bodem en de kanten met deeg bedekken. Het is heerlijk.
Twistkid 09-02-2013
http://koken.vtm.be/recept/pasteis-de-nata
Zeefke 09-02-2013
Heb net ook dit recept geprobeerd, en kom inderdaad niet verder hoe het deeg in de vormpjes moet!
zizypha 09-02-2013
Probeer het op te zoeken, ergens anders, on line bijv.
Hopen dat iemand anders jullie "problemen" leest kan natuurlijk ook.
Onze bolleken is niet meer op aarde, dus ze kan jullie zelf geen antwoord meer geven.