Honingcake

  • Joods, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 10-09-2000

Honingcake en de vergelijkbare gembercake zijn al sinds de vroege Middeleeuwen Joodse favoriete gerechten in Duitsland. Ondanks dat de vroegst opgeschreven recepten voor Lebkuchen uit de zestiende eeuw dateren, wordt er al veel langer melding van gemaakt in Joodse geschriften. Al in het begin van de twaalfde eeuw was het de gewoonte dat jongens die voor het eerst naar 'heder' (Joodse school) gingen, een stukje honingcake meenamen. In Oost-Europa werd hij gegeten bij feestelijke gelegenheden zoals verlovingen en trouwerijen. Honingcake wordt traditioneel gegeten op Rosj Hasjana en op het Poerim-feest, waar hij symbool staat voor de hoop dat het nieuwe jaar zoet zal zijn. Dit recept is heerlijk met een grote rijkdom aan smaken. De cake moet 3 dagen van tevoren klaargemaakt worden blijft heel lang goed.

Deel dit recept

Ingrediënten
2 eieren, 200 g suiker, 125 ml plantaardige olie, 250 g donkere vloeibare honing, 2 el rum of cognac, 125 ml warme sterke koffie, 2.1/2 tl bakpoeder, een snufje zout, 1 tl kaneel, 1/4 tl gemalen kruidnagels, geraspte schil van 1 sinaasappel, 300 g bloem plus wat extra voor over het gedroogde fruit en de noten, 40 g gele rozijnen, 50 g grofgehakte walnoten of amandelen
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

De cake moet 3 dagen van tevoren klaargemaakt worden!
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bereidingswijze

Klop de eieren met de suiker licht en romig. Roer daarna de olie, honing, cognac of rum en koffie erdoor.
Meng bakpoeder, zout, kaneel, gemalen kruidnagels en sinaasappelschil met de bloem. Roer dit door het eier-honingmengsel tot een romig beslag.
Bebloem de rozijnen en de walnoten of amandelen om te voorkomen dat ze tijdens het bakken naar de bodem zakken. Roer ze vervolgens door het beslag.
Bedek een ronde cakevorm van 24 cm doorsnede met vetvrij papier of aluminiumfolie, vet deze in met boter en bestrooi met bloem. Giet het beslag in de vorm of verdeel het in twee cakeblikken van 24x13 cm. Bak de grote cake 1.1/2 uur in de voorverwarmde oven tot hij gaar is; de twee kleinere hoeven slechts 1 uur in de oven.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten