1. Home
  2. Recepten
  3. Portugese keuken
  4. Kabeljauw
  5. Gekookte kabeljauw met aardappelen en kikkererwten

Gekookte kabeljauw met aardappelen en kikkererwten

  • Portugees, Feestmaaltijd
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 04-09-2000

Ingrediënten 4 personen


4 dikke moten gedroogde kabeljauw van tegen de kop - 4 handsvollen gedroogde kikkererwten - 4 stevige aardappelen - 2 teentjes knoflook - 4 eieren - witte wijnazijn van goede kwaliteit en olijfolie extra-virgin van eerste koude persing - 200 gr brocoli - 1 ui - 1 bosje peterselie - peper en zout"Bacalhau cozido com todos e batata". In Portugal bestaan er 365 verschillende recepten voor gedroogde kabeljauw, een voor elke dag van het jaar. Dit recept wordt traditioneel klaargemaakt op 24 december. Van Noord tot Zuid, in heel Portugal, zelfs in niet katholieke families, komt dit op tafel met kerstavond.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Begin twee dagen op voorhand : Week de kabeljauw 2 dagen in de koelkast in zo veel water dat hij onderstaat, ververs het water een tot twee keer per dag totdat de kabeljauw naar smaak ontzilt is. Laat de kikkererwten zwellen in hetzelfde water en gedurende dezelfde tijd als de kabeljauw. Hak de knoflook, ui en peterselie fijn, doe ze afzonderlijk in mooie potjes, dek af met plasticfolie en zet opzij.

Bereidingswijze

Breng lichtgezouten water aan de kook en doe er de kikkererwten in. Verminder het vuur en laat afgedekt gedurende circa 2 uur pruttelen. Vermijd verdamping om geen water te moeten toevoegen. Is dit toch nodig, neem dan kokend water, anders kan het gaarkoken mislukken. Voeg na 1u30 a 1u40 de eieren (heel met schaal), de brocoli, de in stukken gesneden aardappelen en de kabeljauw toe. Laat zonder deksel verdersudderen tot de aardappelen gaar zijn. Giet af en pel de eieren.

Serveertip

Schik alles mooi op een schotel en geef er look, ui, peterselie, wijnazijn en olijfolie in aparte potjes bij, zodat ieder naar eigen smaak zijn gerecht kan bijkruiden.Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van oleebolleken


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van oleebolleken
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top