Boeuf Stroganoff

  • Russisch, Feestmaaltijd
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 04-09-2000

klassieker. Vanaf de 16e eeuw speelde het geslacht Stroganoff een belangrijke rol in het Rusland van de tsaren. De Stroganoffs bezaten landgoederen, steden en fabrieken. Ook op militair terrein spraken ze een woordje mee. Op hun advies werd Siberie aan de tsaar onderworpen. Een van de graven Stroganoff leerde op een inspectiereis naar deze provincie een heerlijk vleesgerecht kennen. Terug aan het hof zette hij het de tsaar voor: "Boeuf Stroganoff" was geboren. In de loop der jaren is Boeuf Stroganoff ook buiten Rusland een geliefd gerecht geworden. Tot op de dag van vandaag staat het overal ter wereld op de kaart in restaurants en veel chef-koks hebben er hun variatie op bedacht. Hier het originele recept.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 ui, 1/2 bakje grotchampignons, 1/2 el citroensap, 3 takjes peterselie, 500 g ossehaas, 50 g boter, zout, peper, 1/2 tl paprikapoeder, 1 teentje knoflook, 1 el bloem, 1 el tomatenpuree, 1/2 vleesbouillontablet, 4 el creme fraiche, worcestershiresaus, 2 el wodka
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

ui pellen en snipperen, champignons schoonvegen en in plakjes snijden, besprenkelen met citroensap, in kopje peterselie fijnknippen, vlees in reepjes snijden, schaal voorverwarmen.

Bereidingswijze

in grote koekepan boter verhitten, vlees in 5 min rondom bruinbakken, met schuimspaan op bord scheppen, bestrooien met zout, peper en paprikapoeder, in zelfde pan ui en champignons zachtjes bakken(5 min.), knoflook pellen en erboven uitpersen. Bloem erover strooien, toevoegen: tomatenpuree en bouillontablet, door elkaar roeren, al roerende scheutje voor scheutje 11/2 dl water toevoegen, blijven roeren tot gebonden saus. Nog 5 min zachtjes verwarmen, creme fraiche en vlees erdoor roeren, nog 2 min. verwarmen, op smaak brengen met zout, peper en worcestershiresaus, overdoen in warme schaal. In steelplan wodka verwarmen, van vuur af (afzuigkap uit) aansteken en brandend over het vlees schenken, peterselie erover strooien.

Serveertip

lekker met rijst en witlof

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

jetta2 avatar
jetta2 08-11-2013

Deze gaat ook bij mijn collectie,hartelijk bedankt. liefs Jetta

ArualB avatar
ArualB 12-04-2013

Ik neem hem mee, dank je wel. Groetjes, Laura

Karinn1 avatar
Karinn1 31-01-2013

Lijkt me heerlijk ga ik snel maken. Gr Karinn

pwiggers avatar
pwiggers 31-01-2013

Zoveel goede reacties! Ga dit zeker een keer maken. Meegenomen naar mijn kookboek. Groetjes, Petra

tunde avatar
tunde 25-01-2013

Dit is een super recept. Ik heb dit ooit in een Russisch Restaurant in Budapest gegeten. Ik heb het recept van de chef kok gekregen het enige verschil is dat hij fijn gesneden augurk aan de saus toevoegde en enkele eetlepels augurken sap i.p.v. worcestershiresaus.

Blauwhippie avatar
Blauwhippie 20-11-2010

Super gerecht gasten hebben het gave als reactie thuis eten met een gerecht uit een restaurant. Onze complimenten

Beetjemaggi avatar
Beetjemaggi 14-10-2010

Geweldig om indruk op je gasten te maken, met de brandende wodka. Ook wel een gezond idee, als je het vlees ongekoeld op een bazar in Kazachstan hebt gekocht. Maar ik heb voor de zekerheid je 5 min baktijd verlengt. Ze vonden het verrukkeluk!

christina_j avatar
christina_j 22-10-2001

Hoi Carla, Morgen maak ik hem voor de 2de keer maar nu met wodka, de vorige keer heb ik hem zonder gemaakt. Het is echt een heerlijk gerecht!!! had hem vorige keer uitgeprint maar neem hem nu mee naar mijn favorieten. liefs, Chris

baboeschka avatar
baboeschka 27-08-2001

Tja, twee zielen een gedachte. Ik neem hem ook mee naar mijn pagina ;-) Renee

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten