Portugese gegrilde paprika-roomsoep
- Portugees, Soep
- 30-60 min.
"Creme de pimentos grelhados". Een heerlijke zomerse soep die zowel warm als koud kan gegeten worden.
Ingrediënten 4 personen
4 rode paprika's - 4 tomaten - 2 uien - 4 teentjes knoflook - 3 el olijfolie - 3/4 l tomatensap - 1 l kippenbouillon (vers of van geconcentreerde kippenfond van Garde d'Or, zie mijn favoriete produktrecensie) - 3 dl room - 2 dl witte wijn (u kunt ook wijn plus room vervangen door 1/2 liter yoghurt) - versgemalen zwarte peper en zout - 1 mespuntje suikerVoorbereiding
Was en droog de rode pepers, snijd ze in 4, haal er de stelen en zaadlijsten uit en leg ze met de velkant naar boven op een bakblik. Zet ze in de oven, niet te hoog onder de grill op maximum warmte, gedurende 8-10 minuten. Doe de paprikastukken dan in een grote luchtdichte plastic zak, draai hem dicht en laat 1/2 uur liggen. Haal dan met een mesje de velletjes van de paprika, je zult zien, dat gaat vanzelf, bijna zoals tomaten die even in kokend water gelegen hebben. Houd 1 stuk paprika apart. Ontvel de tomaten en haal er de zaadlijsten uit. Pel de uien de de knoflook en hak ze fijn. Klop de room halfstijf, dek af en zet in de koelkast.
Bereidingswijze
Verhit de olie op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook in 4 minuten glazig, maar niet bruin. Voeg de paprika en de suiker toe en kruid met peper en zout. Laat op een zacht vuurtje 10 minuten sudderen, terwijl u vaak omroert. Voeg 1 dl kippenbouillon toe, dek de kom af en laat nog eens 10 minuten sudderen. Voeg de tomaten toe, roer om, doe er nog wat kippenbouillon bij en laat nog eens 10 minuten sudderen. Doe er nu de rest van de bouillon, de witte wijn en het tomatensap bij, breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Mix de soep fijn met een staafmixer en kruid bij met peper en zout. Snijd het apart gehouden stuk paprika in kleine blokjes.
Serveertip
Serveer de soep met een lepel room (of yoghurt) in het midden en garneer met de blokjes paprika.