Quiche Lorraine
- Frans, Bijgerecht
- 30-60 min.
een hartigge taart met spek en kaas vulling.
Werkelijk heerlijk!
Ingrediënten 4 recipe.people
200 gram bloem, 100 gram harde boter, mespunt zout, 1 dl koud water, 10 plakjes mager gerookte spek, 100 gram gemalen kaas, 2 dl room, 3 eieren, zout en peperBenodigdheden
bakje bloem, schaal, deegroller, garde, maatbeker, 3 of 4 pie plates (aliminium ronde bakjes, deze kun je zo in een winkel kopen (blokker/giraffe).Bereidingswijze
verwarm de over voor op een temperatuur van 220- 225 graden celcius.
Houdt een deel van de bloem achter om het aanrecht mee te bestuiven en vermeng de rest van de bloem met het mespunt zout. snijft de boter aan kleine stukjes, dit gaat gemakkelijk met twee messen. meng de bloem en boter klontjes en doe dit in de schaal. Voeg al roerend met een spatel of houten lepel, zoveel water toe , tot een samenhangend deeg is verkregen. Strooi wat bloem op het aanrecht en wentel het deeg hier in tot het niet meer plakt. Rol het deel uit tot een rechthoekige lap. Keer het deeg af en toe om tegen het plakken. Vouw de lap in drieen en draai hem een halve slag om. Rol het deeg nogmaals uit. Vouw hem weer in drieen en laat het 30 minuten afgedekt op een koele plek rusten. Rol de lap weer uit tot een dikte van 3 cm. leg de pie plates op het deeg en snij er op een afstand van 1 cm om heen. Leg het deeg in de vormen.
----
bedek de bodem met spek en de gemalen kaas.
doe de ei in een apparte schaal en klop deze los met een mixer. Voeg de room daarna toe en een beetje zout en peper. Schek dit over de vormen .
zet de vormen in de voor verwarmde oven en bak de quiches tot ze opbollen en een goudbruin kleurtje krijgen.
Serveertip
heerlijk met frietjes erbij en een salade.
het is een waar feestmaal!