Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Grootmoeders dikke koek

Grootmoeders dikke koek

Door: lia_b_k

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 18-08-2000

Ingrediënten


500 gram zelfrijzendbakmeel
260 ml melk
80 gram boter
4 eieren
9 eetlepels witte basterdsuiker
1,5 pakje rozijen (gele zijn het lekkerst)
snufje zout.


Verder heb je nodig


Een grote vuurvaste schaal met deksel.
Mixer.


Deze koek werd vroeger op een petroleumstelletje in een gietijzeren pan gebakken. Dit duurde bijna een hele dag want om hem gaar te krijgen zonder te verbranden, moest hij op een heel laag pitje staan. Het is geen duur recept en het werd als avondeten gegeten, zo had je weer een dag eten op tafel wat voedzaam, goedkoop en erg lekker was.Nu gebruik ik hem bij vaak bij de koffie i.p.v. gebak.

Ontdek meer:

Voorbereiding

De 80 gram boter smelten, een klein beetje van deze boter gebruiken om de vuurvaste schaal in te vetten de rest is voor het recept.
De oven voorverwarmen op 180 graden.

Bereidingswijze

Doe het zelfrijzendbakmeel in een kom, het snufje zout en de 9 eetlepels basterdsuiker erbij doen. Dan de melk en de eieren erdoor mixen. Als dit een mooi mengsel is de gesmolten boter door het deeg mixen. Als laatste de rozijnen er met een lepel doorheen scheppen (ze mogen niet nat zijn).
Dan alles in de ingesmeerde vuurvaste schaal doen. Deze moet ongeveer voor de helft gevuld zijn. Zorg dat de deksel er goed opzit, en zet hem in de oven. Bak hem nu langzaam gaar en goudkleurig bruin. Dit is heel goed te zien als je een doorzichtige vuurvaste schaal gebruikt en je kan dan ook goed aan de onderkant kijken of hij daar ook bruin is, want dan pas kun je de deksel optillen om met een breinaald te prikken (net als bij cake) of hij gaar is. Als je een gecombineerde magnetron hebt dan verwarm je hem voor op 180 graden. Zet de schaal erin en dan ongeveer 15-20 min op lage stand (ontdooi stand) de magnetron erbij (dit scheelt enorm veel in tijd) en dan zonder magnetron afbakken. De totale baktijd is dan ongeveer 45 minuten.

Serveertip

Dikke koek kan je op verschillende manieren eten. WARM op de ouderwetse manier in punten of plakken gesneden als avondeten met boter en suiker. Als je aan de lijn doet is hij ook zalig met enkeld een beetje boter. Als ontbijt, en natuurlijk als je bezoek krijgt bij de koffie gewoon een punt of plak (of warm) met boter en suiker. Het is weer eens wat anders als gebak, en gegarandeerd een succes.



Deel dit recept

Reacties (11)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van lia_b_k
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top